Internetul schimbă modul în care gândim

140

"Pentru mine, e aproape la fel de important ca schimbările climatice. Nu ne ameninţă planeta, dar calitatea existenţei noastre şi identitatea noastră ar putea fi periclitate," avertizează Susan Greenfield, cercetător la Universitatea Oxford, referindu-se la schimbările care au loc la nivelul gândirii, ca urmare a utilizării intensive şi îndelungi a Internetului.

Gândirea noastră este modelată e instrumentele pe care le utilizăm pentru a gândi, spune Susan Greenfield, citată de CNN. “A fost valabil în ceea ce priveşte hărţile, alfabetul, ceasul şi presa tipărită, şi este valabil de asemenea şi în ceea ce priveşte Internetul.”

“Internetul încurajează capacităţile cognitive asociate adunării rapide de unităţi mici de informaţie din multe surse, dar descurajează gândirea profund atentă, care conduce la construirea cunoaşterii, a gândirii conceptuale, a reflecţiei şi a contemplării”, explică cercetătoarea.

“Ca şi în cazul tehnologiilor mai vechi, Internetul consolideză anumite funcţii cognitive, dar le slăbeşte pe altele. Şi, deoarece căile neuronale din creierul nostru se adaptează cu rapiditate la experienţă, schimbările se petrec chiar în structura celulară a creierului nostru, asemănătoare unui circuit electric.”