Raport: O treime din populaţia lumii este online

26

Aproximativ o treime din populaţia lumii are acum acces la Internet, dar mai sunt multe de făcut pentru a atinge obiectivele de acces la Internet prevăzute de Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, a declarat Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT) într-un nou raport.

În prezent, 20,5% din gospodăriile din ţările în curs de dezvoltare au acces la Internet, ceea ce înseamnă, potrivit UIT, că sunt pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de 40% până în 2015.

Constatările sunt parte a unui raport global publicat luni de către Comisia Broadband pentru Dezvoltare Digitală din cadrul UIT.

Raportul intitulat „Situaţia conexiunilor de bandă largă în 2012" evaluează implementarea serviciilor de acest tip din întreaga lume și analizează progresele făcute pentru atingerea obiectivelor stabilite de comisia de creștere în ceea ce privește accesibilitatea și utilizarea Internetului de bandă largă. Peste 170 de ţări au fost evaluate în raport.

Raportul a constatat că, în timp ce accesul gospodăriilor a crescut la o rată acceptabilă, utilizarea Internetului la nivel individual continuă să rămână în urma ţintelor. ITU a spus că accesul prin conexiunea de bandă largă mobilă ar putea oferi o platformă pentru realizarea unei creșteri a uzului individual. La sfârșitul anului 2011, noile abonamente la telefonie mobilă cu acces broadband au depășit noile abonamente la Internet prin conexiune fixă, raportul fiind de doi la unu în favoarea conexiunilor mobile, arată același raport.

Specialiștii estimează că, până în 2020, numărul de dispozitivele conectate va depăși numărul indivizilor conectaţi, într-un raport de șase la unu. Adică, pentru fiecare persoană online, vor exista șase device-uri conectate.

„Reţele de bandă largă și serviciile ne transformă modul de viaţă Comisia Broadband își ia angajamentul că se va asigura ca beneficiile conexiunii de bandă largă sunt disponibile pentru toţi Sunt încântat de entuziasmul și devotamentul arătat de către mulţi lideri de afaceri de nivel înalt și de înalţi factori de decizie politică, pentru a ajuta Comisia să avanseze în realizarea agendei politice la nivel mondial, privind conexiunea de bandă largă ", a declarat Dr. Hamadoun I. Touré, secretarul general ITU, citat de Al Jazeera.

De asemenea, raportul a observat și că „o puternică schimbare lingvistică are loc acum on-line". Dacă ritmul de dezvoltare se menţine, până în 2015, numărul utilizatorilor care accesează Internetul în alte limbi decât limba engleză (în primul rând Chineză) îl va depăși pe cel al utilizatorilor anglofoni.

Utilizarea reţelelor sociale a fost, de asemenea, evaluată. Pe primul loc s-a clasat Filipine, deoarece mai mult de 70 de procente din utilizatorii săi de Internet sunt activi pe un site de socializare. Indonezia este foarte aproape, urmată de Malaezia, Brazilia și Rusia. Rata medie globală de utilizare a reţelelor sociale a fost de aproximativ 55%, se arată în raport.

Aceeași sursă a mai indicat că islandezii sunt cei mai fervenţi utilizatori de Internet. Circa 95% dintre ei accesează Internetul. Timorul de Est se află la polul opus, cu o rată de utilizare de 0,9%.

România este statul din Uniunea Europeană cu cea mai scăzută rată de pătrundere a sistemelor de comunicare de bandă largă situându-se printre ţările unde accesul la Internet este limitat, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de ziare.com.

Doar 37% dintre români folosesc Internetul cu regularitate, iar 54% nu au ajuns nicioadată la un calculator.