YouTube presat să elimine clipuri Al Qaeda

23

YouTube este supus presiunilor pentru a elimina înregistrările cu predicile lui Anwar al-Awlaki, considerat „liderul spiritual" al reţelei teroriste Al Qaeda, în lumea arabă.

Autorităţile americane susţin că Al-Awlaki foloseşte internetul pentru a-şi populariza mesajul radical şi pentru a convinge cât mai multe persoane că actele de agresiune împotriva lumii occidentale sunt justificate.

Printre cele mai vizualizate clipuri video cu Al-Awlaki, pe YouTube, sunt o serie de 22 de materiale intitulate „Constrângerile Jihadului". Este vorba despre un interviu cu clericul musulman. Unul dintre episoade este intitulat „Este război împotriva Islamului".

„Acest material continuă să inspire jihadiştii. Sunt uimit că poate fi accesat atât de uşor pe un domeniu public. Guvernul trebuie să facă presiuni asupra YouTube pentru ca acest material să fie eliminat imediat", a declarat Patrick Mercer, membru al Parlamentului britanic.

Materialele cu discursurile şi predicile lui Anwar al-Awlaki au inspirat cel puţin 2 britanici să se implice în activităţi jihadiste violente, notează guardian.co.uk.

Ediţia din luna februarie a revistei Semnele timpului prezintă cititorilor o analiză a modului în care membrii reţelei teroriste Al Qaeda folosesc mijloacele de comunicare în masă pentru diseminarea ideologiei islamice fundamentaliste.