Lacrimile, noua sursă de inspiraţie a oamenilor de ştiinţă

9

Capacitatea uimitoare a ochiului de a-şi menţine claritatea şi umezeala printr-o singură clipire sau de a-şi asigura, în acelaşi fel, protecţia împotriva bacteriilor reprezintă noua sursă de inspiraţie a oamenilor de ştiinţă, informează Science Daily.

Analizând numeroasele proprietăţi ale peliculei lacrimale, echipa de cercetători din cadrul Institutului Wyss de la Harvard şi al SEAS (Harvard's School of Engineering and Applied Sciences) a dezvoltat un tip nou de material adaptativ şi multifuncţional, ale cărui principale atuuri sunt transparenţa şi puterea de absorbţie.

Acesta este, de fapt, o peliculă lichidă continuă care acoperă şi se infiltrează într-o suprafaţă poroasă elastică, fiind înscris în noua generaţie a platformei de materiale pe care cercetătorii au denumit-o SLIPSSlippery Liquid-Infused Porous Surfaces, notează acceaşi sursă.

Materialul este neted, clar şi plat atunci cînd se află în stare de repaus, determinând picăturile de apă sau ulei turnate pe suprafaţă să alunece lejer, potrivit BBC. Dacă se operează schimbări la nivelul substratului, se modifică şi dimensiunea porilor, ceea ce face ca suprafaţa lichidă să îşi schimbe forma.

Marele avantaj al acestei descoperiri net superioare, pe care materiale similare nu o au, se referă la trecerea de la starea hidrofobă la cea hidrofilă. Aceasta este posibilă, spre exemplu, când suprafaţa materialului se înăspreşte prin întindere, ceea ce face ca alunecarea picăturilor de apă sau ulei să devină reversibilă, putând fi pornită şi oprită foarte rapid.

Suprafaţa materialului îşi poate schimba uşor proprietăţile, după preferinţa utilizatorului, precizează cercetătorii, sau poate fi concepută în aşa fel încât să răspundă dinamic la diferite condiţii de mediu: temeratură, lumină, câmpuri magnetice sau electrice, semnale chimice, presiune.

Prin proprietăţile sale, noul material are o largă aplicabilitate, putând fi folosit la aproape orice, de la conducte de gaze şi petrol, până la sisteme optice sau microfluide şi la proiectarea clădirilor sau a construcţiilor; utilizările sale uzuale s-ar putea concretiza prin crearea unor lentile autoreglabile care se şi curăţă singure, a corturilor care blochează lumina când este soare şi devin impermeabile în zilele ploioase sau a conductelor care pot optimiza rata debitului, în funcţie de volumul de lichid ce le străbate, precum şi de condiţiile exterioare de mediu.