LIVE! Premieră spaţială: plasarea unui robot pe o cometă

983

După mai bine de 10 ani de călătorii prin spaţiu, sonda spaţială europeană Rosetta va încerca să plaseze robotul Philae pe suprafaţa neospitalieră a cometei Ciurimov-Gherasimenko.

Dacă va fi dusă la bun sfârșit, misiunea va fi o premieră în istoria explorării spaţiului și o veritabilă acţiune de „arheologie spaţială”, întrucât cometele sunt considerate adevărate „izvoare istorice” ale materiei spaţiale primordiale. Proiectul încearcă să reconstituie transformările prin care a trecut Sistemul Solar după apariţia lui.

O teorie ar fi că apa prezentă pe planete ar fi rezultatul impactului cometelor. Altă teorie spune că aceste corpuri astronomice ar fi „însămânţat” Pământul cu elementele chimice necesare pentru a da naștere vieţii.

Oricum ar fi, o reușită ar concretiza prima ocazie în care oamenii de știinţă vor putea studia „în teren” nucleul unei comete. Nucleul este partea solidă a acestui tip de obiect spaţial. Din el, sub efectul radiaţiilor solare, pornește coada, formată din gaze şi praf.

Ce se va întâmpla acolo

Philae va efectua o serie de foraje pe suprafaţa cometei pentru a preleva eşantioane de materie. Premiera mondială ar fi aceea a studierii cometei aflate în mișcare în spaţiu, la sute de milioane de kilometri de Pământ.

Robotul ar urma să rămână pe cometă, în timp ce aceasta se îndreaptă spre Soare. În luna martie, Philae ar trebui să își înceteze funcţionarea, topit de la apropierea de Soare, însă Rosetta va continua să escorteze cometa până în august 2015.

Operaţiunea va avea loc la o distanţă de 511 milioane de kilometri de Terra și va dura, per total, aproximativ 7 ore. O transmisiune live a întregului eveniment poate fi urmărită atât pe www.natgeotv.com, cât şi pe pagina de Facebook a National Geographic Channel www.facebook.com/natgeotv, miercuri, începând cu ora 7:00 GMT (9:00, ora României).

Demarajul a constat în desprinderea, la ora 9:03, a robotului Philae de sonda Rosetta, iar operaţiunea așteptată va fi aceea de coborâre a robotului pe suprafaţa cometei şi receptarea semnalului de confirmare, la ora 16:02 (ora 18:02,ora României).

Există și riscuri

„Este un moment aproape magic”, a dat asigurări Sylvain Lodiot, responsabil cu operaţiunile de zbor în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

„Operaţiunea nu este simplă”, a avertizat însă Philippe Gaudon, şeful de proiect din partea CNES, agenţia spaţială franceză, în cadrul misiunii Rosetta. „Nu avem de-a face cu o cometă cooperantă”, a mai spus Gaudon.

Philae a fost conceput pentru a se ancora, cu șuruburi, de solul nucleului pentru a evita să sară ca o minge de pe suprafaţa acestuia, dar nimic nu garantează că această ancorare va reuși. Solul nucleului ar putea fi prea moale sau poate prea înclinat. Philae ar putea nimeri într-o fisură stâncoasă sau pe o altă suprafaţă nefavorabilă fixării. Savanţii spun că 18% din suprafaţa cometei nu este propice acestei misiuni. Dar oamenii de știinţă mizează pe o evaluare care a estimat la 70% șansele de succes ale operaţiunii.

„Nimeni n-o s-o spună, însă eșecul este o opţiune, iar succesul aproape prea incitant ca să ne gândim la el”, nota, pentru BBC, analistul David Shukman.

Foto: ISA