VIDEO: NASA prezintă 3 ani de Soare într-un clip de 3 minute

184

NASA monitorizează de trei ani activitatea solară. Recent, un cercetător a realizat un videoclip impresionant, cu o coloană sonoră inspirată, care arată transformările Soarelui din ultimii ani în doar trei minute. Videoclipul a devenit viral imediat după lansare.

Misiunea NASA Solar Dynamics Observatory a fost lansată pe 11 februarie 2010 şi observă Soarele timp de cinci ani, pentru a înţelege mai multe despre activitatea acestuia. Recent, un cercetător – Scott Wiessinger de la Goddard Space Flight Center – a realizat un clip video în care a arătat evoluţia Soarelui timp de trei ani în doar trei minute.

De asemenea, el a realizat și o imagine statică (foto sus) în care a căutat să „comprime" activitatea Soarelui timp de un an (între 16 aprilie 2012 și 15 aprilie 2013). „Am unit 25 de cadre statice realizate anul trecut şi este interesant să vezi părţile unde există cea mai mare activitate", a declarat Wiessinger pentru phys.org.

În interiorul filmuleţului postat pe YouTube sunt mai multe momente interesante, cum ar fi eclipse parţiale, trecerea cometei Lovejoy sau trecerea planetei Venus pe traiectoria dintre Pământ şi Soare. De asemenea, se mai pot observa rotaţia de 25 de zile a Soarelui și activitatea solară. Interesant de remarcat este că, deși această activitate este intensă, cercetătorii de la NASA sunt surprinși de ceea ce ei numesc „calmul neobișnuit" de la suprafaţa Soarelui, având în vedere că 2013 ar fi trebuit să fie anul solar Max, punctul culminant al ciclului de 11 ani de pete solare. „Ceva neașteptat se întâmplă în Soare", a anunţat NASA, citată de International Business Times.

În cadrul experimentului NASA se realizează o fotografie a Soarelui la fiecare 12 secunde, în 10 lungimi de undă diferite, dar imaginile din videoclip sunt prezentate în principal în lungimea de undă de 171 angstromi, situată la extrema spectrului ultravioletelor.

În cadrul videoclipului, Soarele pare să crească și să descrească, alternativ. Acest lucru se întâmplă pentru că distanţa dintre Solar Dynamics Observatory şi Soare variază în timp. La secunda 30 veţi descoperi o eclipsă parţială de Lună, la minutul 1.28 este trecerea cometei Lovejoy, la minutul 1.51 trece planeta Venus, iar la minutul 2.28 există o nouă eclipsă de Lună.