Analfabetismul digital se vede la…Bac

44

Cei mai mulţi absolvenţi de liceu sunt alfabetizaţi digital la nivel de începător, potrivit datelor provizorii date publicităţii de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu privire la rezultatele din sesiunea a doua de Bacalaureat.

Procentul cel mai mare de elevi, 32,59%, au obţinut calificativul începător şi doar puţin peste 13% sunt elevi avansaţi în ceea ce prveşte competenţele digitale. Cel mai mic procent îl constituie utilizatorii experimentaţi, care alcătuiesc 4,4%.

Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, la această probă au fost evaluaţi 13.938 de elevi (83,33%) din totalul celor înscrişi. Un număr de 2.323 de candidaţi (16,67%) nu s-au prezentat, iar unul a fost eliminat, din cauza tentativei de fraudă.

Din păcate, nivelul de alfabetizare digitală nu este mic doar în cazul elevilor. În luna martie a acestui an, studiul Eurostat plasa România pe ultimul loc în ceea ce priveşte cetăţenii care ştiu să lucreze pe computer. Atunci, doar jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au accesat vreodată de un computer. Ţara noastră se află sub media Uniunii Europene: 78% din totalul cetăţenilor din cele 27 de state sunt familiarizaţi cu mouse-ul şi tastatura.