Cele mai spectaculoase 10 construcţii

391

În ultimele luni s-au anunţat un număr de proiecte cu ambiţii foarte mari. Norvegia se gândește că construiască un tunel pentru vasele mari, având în vedere că zona este foarte proastă pentru traficul maritim. Maldive are planuri pentru un hotel subacvatic, iar Dubai se pregătește pentru construirea celui mai mare mall din lume. Cu această ocazie, CNN publică o listă cu cele mai impresionante 25 de construcţii, luând în considerare și anul în care au fost construite, cât și cunoștinţele și materialele disponibile la acea vreme.

Pasarela de sticlă de la Marele Canion. Fundaţia pasarelei de sticlă este destul de puternică să susţină o greutate echivalentă cu 747 de avioane încărcate. Situată la 1,219 metri deasupra râului care trece prin Marele Canion, pasarela este formată din zeci de milioane de kilograme de oţel și sticlă.

Insula Palmier din Dubai. În total, 220 de milioane de metri cubi de piatră, nisip și calcar au fost folosiţi pentru crearea palmierului și a inelului care îl înconjoară.

Apeductul din Segovia, Spania. Apeductul este unul dintre monumentele antice cele mai bine prezervate ale Peninsulei Iberice. Are în total 44 de arce duble și 79 simple și a fost construit pe vremea împăratului roman Traian, dar este utilizat chiar și în ziua de azi.

Marele Zid Chinezesc. Are o lungime de 8.850 km și a fost construit pe o perioadă de 2.000 de ani. Construcţia a început în anul 475 î.Hr., pentru a proteja China de invazia hunilor.

Taj Mahal, India. Construcţia a durat în jur de 20 de ani, începând în 1632. Clădirea este făcută din marmură albă și decorată la exterior cu 28 de varietăţi de pietre semi-preţioase și preţioase.

Burj Khalifa, Dubai. Cu o înălţime de 828 de metri, clădirea este cea mai înaltă din lume. Din cauza înălţimii sale, inginerii au efectuat 40 de teste pentru a determina cum va afecta vântul clădirea.

Podul Akashi Kaikyō, Japonia. A fost nevoie de 2 milioane de muncitori și 10 ani pentru a construi acest pod, care face legătura între orașul Kobe și insulele Awaji.

Teotihuacan, Mexico. Teotihuacan este un nume aztec care înseamnă „locul unde oamenii devin dumnezei". Cea mai frumoasă structură a orașului pre-columbian este Piramida Soarelui.

Metroul din Londra. Anul acesta, metroul din Londra a împlinit 150 de ani de la înfiinţare. Are o lungime de 402 km și este folosit pentru mai mult de 1 miliard de călătorii în fiecare an.

Aeroportul Kansai, Japonia. Aeroportul Kansai este primul care s-a construit pe o insulă artificială. Osaka este unul dintre cele mai populate orașe din Japonia și nu mai era loc pentru un aeroport, motiv pentru care inginerii au construit o insulă artificială care să servească drept piste de aterizare.