Cercetătorii creează creierul ajutat de calculator

57

Computerele au devenit extrem de puternice în ultimii ani şi capabile să execute sarcini complexe. De aceea, o echipă de cercetători din Laboratorul Internaţiunii Umane-Computerizate de la Universitatea americană Tufts a început crearea unei bentiţe care să fie conectată la creierul uman şi care să preia sarcinile pe care omul nu le mai poate face de unul singur.

Este vorba despre o bentiţă care scanează activitatea cerebrală pentru a determina dacă persoana este conştientă sau capabilă în acel moment să îndeplinească sarcina de lucru sau dacă este prea obosit ori plictisit.

Scanând nu gândurile, ci cantitatea de lumină care este absorbită de creier, bentiţa va putea identifica momentul exact în care o persoană nu este capabilă să îşi îndeplinească sarcinile şi va prelua, prin intermediul unui computer, respectiva sarcină sau va transmite mesajul unui coleg al persoanei respective, arată Russia Today.

În timpul unor teste efectuate de echipa de cercetători, un voluntar a reuşit să piloteze şapte avioane în timpul unei simulări, datorită bentiţei care reuşise să preia o parte dintre responsabilităţile „pilotului" virtual atunci când el devenea prea obosit.

Proiectul nu este singurul de acest fel. Anul trecut, Agenţia de Cercetare a Proiectelor de Apărare a Pentagonului anunţase că are în lucru un implant în valoare de 70 de milioane de dolari, capabil să identifice şi să răspundă semnalelor cerebrale în timp real.