Cu faţa la viitor: implicaţiile recunoaşterii faciale

30

Recent, FBI-ul a anunţat că lucrează la un sistem de recunoaştere facială în valoare de 1 miliard de dolari, ce are scopul de a revoluţiona tehnicile de a luptă anti-terorism.

Însă, cu toate că sisteme mai simple sunt deja implementate, cercetări recente arată că o asemenea tehnologie trebuie abordată cu precauţie, din pricina defectelor, erorilor şi problemelor de siguranţă personală.

Una dintre principalele provocări este incapacitatea scannerelor de a identifica corect trăsăturile feţei unei persoane. Pe de o parte, sistemul este vulnerabil la lumină, unghiuri şi alte elemente de mediu care pot interfera cu calitatea imaginii.

Pe de altă parte, din dorinţa de a identifica eficient suspecţii, nivelul de asemănare cu fotografiile acestora poate fi manipulată de funcţionarii aeroportului, ceea ce deschide posibilitatea de a  limita libertatea persoanelor care au tenul închis la culoare sau care poartă mustaţă.

O altă provocare este că actualele scannere pot fi păcălite destul de uşor. De exemplu, o inspecţie efectuată în 2011 la trei porţi ale unui terminal din aeroportul britanic Heathrow (declarat în 2013 al treilea cel mai aglomerat aeroport din lume) a demonstrat că sistemul a fost aşa de uşor de păcălit încât o femeie a reuşit să se îmbarce folosind paşaportul soţului său.

Potrivit experţilor în neurotehnologie, asemenea erori se petrec din cauza unei regiuni esenţiale pentru figura umană, pe care scannerele nu o identifică prea bine, şi anume spaţiul dintre ochi şi zona punţii nasului.

De asemenea, o preocupare crescândă este cea legată de libertatea individuală şi libertatea de exprimare. Anunţul făcut de FBI se referă la un sistem care să identifice teroriştii şi care să includă informaţii ADN, mostre ale vocii, fotografii şi scanări ale irisului. Totuşi, reprezentanţii FBI nu au precizat dacă datele biometrice ale publicului general vor fi incluse în această bază de date, precizează jurnaliştii de la The Voice of Russia.