Efectuată din timp, terapia pentru autism este foarte eficientă

25

Începerea terapiei potrivite pentru autism între 18 şi 24 de luni are un impact semnificativ în ceea ce priveşte normalizarea abilităţilor sociale şi a activităţii cerebrale, arată un studiu recent, citat de site-ul futurity.org.

Astfel, terapia numită ESDM (Early Start Denver Model), ce presupune o abordare bazată pe relaţii, joacă şi reacţionarea la factorii de mediu, şi-a dovedit eficienţa. Copii de ambele sexe care au fost trataţi, au arătat un comportament îmbunătăţit şi o activitate cerebrală normalizată şi foarte apropiată de cea a copiilor sănătoşi.

În cadrul terapiei, copiii au fost stimulaţi cerebral, arătându-li-se mai multe imagini cu feţe omeneşti şi mai puţine imagini cu obiecte, ca în terapiile anterioare. Activitatea cerebrală a fost la fel de intensă ca a copiilor sănătoşi, incluşi în studiu.

Participanţii au fost supuşi terapiei timp de doi ani, timp de 20 de ore pe săptămână. În plus, părinţii lor au fost instruiţi să se comporte cu copiii lor corespunzător cu sfaturile primite de la terapeuţi, pentru ca tratamentul să aibă eficienţa maximă.

„Aceasta este prima dată când se demonstrează că o intervenţie comportamentală faţă de copiii bolnavi de autism determină schimbarea funcţiilor cerebrale, dar şi schimbări în comportamentul copilului", a declarat Thomas R. Insel, director al Institutului Naţional de Sănătate Mentală din Statele Unite ale Americii. 

Autismul este o tulburare a creierului care interferează adesea cu abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur.