Controversa mamografiilor: pentru o viaţă salvată, trei femei fac tratament nenecesar

99

O comisie indepedentă va „arbitra" dezbaterea aprinsă despre beneficiile şi riscurile momagrafiilor, ca metodă de depistare a cancerului mamar.

Comisia a descoperit că pentru fiecare viaţă salvată datorită acestui examen medical, alte trei femei au fost supuse unui tratament nenecesar, făcând mai mult rău decât bine. Noile informaţii vor fi incluse în pliante care vor fi distribuite femeilor, „pentru a lua o decizie informată", a anunţat guvernul britanic, notează BBC.

Această metodă de screening a devenit indispensabilă pentru diagnosticarea cancerului la sân de mai mult de 20 de ani. Femeile cu vârste între 50 şi 70 de ani sunt sfătuite să facă o mamografie la fiecare trei ani. Asta îi ajută pe doctori să detecteze boala în primele stadii pentru ca tratamentul să fie mai eficient.

Prof. Dr. Sir Mike Richards, directorul Centrului Naţional pentru Cancer, susţine în continuare programul de screening, dar atrage atenţia că într-adevăr există multe cazuri de supra-diagnostic, în care se impun tratamente care în mod clar, nu sunt necesare. Deşi tumorile apar pe mamografie, nu se poate şti care sunt fatale şi care ar trebui lăsate în pace, pentru că nu ar face niciun rău. Asta face ca multe femei care ar fi putut trăi o viaţă lungă şi fericită, să fie supuse unor tratamente, precum operaţie, terapie cu hormoni, radioterapie sau chimioterapie, toate care au efecte secundare considerabile.

Astfel că, pliantele care oferă informaţii despre mamografii vor fi actualizate în următoarele luni, pentru a oferi toate informaţiile acestea, care până acum nu erau consemnate niciunde.