Cum arată dependenţa de tehnologie la patru ani

296

Deşi a devenit un obicei ca părinţii să calmeze copiii folosindu-se de telefoane sau tablete, accesul la tehnologia modernă poate produce dependenţă. Iar vârsta copiilor dependenţi a scăzut până la patru ani.

Medicul britanic Richard Graham, cel care a creat în Marea Britanie un program pentru tratarea dependenţei de tehnologii, povesteşte cazul unei fetiţe de doar patru ani care făcuse o obsesie pentru tableta mamei sale.

„O folosea câte trei-patru ore pe zi şi devenea foarte agitată când părinţii i-o luau", a povestit specialistul în psihiatria copilului şi adolescentului pentru publicaţia „Sunday Mirror". Din păcate, cazul nu este unul singular, ci un fenomen tot mai întâlnit la copiii mici.

„Telefonul şi tableta sunt folosite ca metode de calmare, pentru că imaginile foarte colorate şi mişcătoare captează atenţia copilului. Dacă adulţii nu pot linişti un copil altfel decât dându-i tableta, atunci putem vorbi despre o dependenţă. Întrebarea este: a cui?", explică psihologul Anca Munteanu, pentru Adevărul. Numărul părinţilor care folosesc telefonul sau tableta în acest scop a crescut, ajungând la 55%.

Iar consecinţele nu se lasă aşteptate. Dependenţa de gadgeturi îi provoacă unui copil anxietate şi îl poate face agresiv, iar la grădiniţă şi apoi la şcoală acesta poate avea probleme de adaptare: izolare de grup, scăderea capacităţii de concentrare sau un comportament agresiv faţă de colegi.