Eveniment istoric: prima capsulă spaţială privată a fost lansată

196

Programul privat SpaceX a lansat recent prima sa capsulă spaţială, denumită Dragon. Capsula a ajuns ieri pe Staţia Spaţială Internaţională, SpaceX devenind astfel prima companie particulară care să realizeze o misiune spaţială.

În 2006, NASA a acordat companiei un contract de Servicii Comerciale Orbitale de Transport (COTS), pentru proiectarea unui sistem de lansare pentru reaprovizionarea Staţiei Spaţiale Internaţionale. NASA a livrat companiei SpaceX o tranşă de 360 milioane de dolari din totalul de 680 milioane pe care compania privată trebuie să o cheltuiască pentru dezvoltarea programului.

Ieri s-a dovedit că banii au fost bine investiţi. Aceasta este prima navă din SUA care a vizitat Staţia Spaţială de când NASA şi-a retras activitatea în vara trecută. Dragon are la bord în jur de 455 de kilograme de provizii. Astăzi astronauţii de la bordul Staţiei Internaţionale vor recupera capsula trimisă de SpaceX cu ajutorul braţului robotizat, după care o vor ataşa sistemelor speciale de pe staţie şi vor recupera proviziile trimise, conform AP.

Capsula respectivă poate fi folosită atât la transportul de echipament şi provizii, cât şi la transportul a şapte persoane. Până în prezent, doar agenţiile spaţiale din Rusia, Japonia şi Europa au putut trimite navete cu provizii spre Staţia Spaţială Internaţională.

SpaceX, înfiinţată în 2002 de fostul antreprenor al PayPal, Elon Musk, a primit, de asemenea, fonduri pentru a crea o navetă spaţială de tip comercial, alături de competitorii de profil, firmele Blue Origin, Boeing şi Sierra Nevada.