Faceţi cunoștinţă cu ecografia elastică

32

Se numește Aixplorer și este o nouă tehnică de imagistică medicală, o variantă a ecografiei care permite măsurarea elasticităţii ţesuturilor mamare. Aparatul a fost prezentat la Congresul european de radiologie de la Viena.

Aparatul se folosește în mod special pentru explorarea sânului și este de un folos deosebit în oncologie. Elasticitatea ţesutului mamar oferă informaţii asupra modificărilor de volum sau de structură a leziunilor. Mai mult decât atât, elastografia îmbunătăţeşte clasificarea leziunilor mamare, ceea ar putea diminua numărul biopsiilor. Aparatul se găsește deja în Europa, în special în unele spitale din Paris şi Lyon.

„Explorările radiologice, din ce în ce mai complexe, sunt capabile să pună un diagnostic precoce, un diagnostic de formaţiuni expansive cu dimensiuni extrem de mici. Astăzi am ajuns la performanţa de a fi capabili să punem diagnostic de cancer pentru formaţiuni care au 2, 3 sau 5 milimetri şi atunci sigur că rolul radiologiei este unul extrem de important", a explicat prof. dr Dragoş Negru, şef de clinică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi, pentru Jurnalul.