Harta cenzurii pe internet

87

Cenzura pe internet este din ce în ce mai întâlnită în toată lumea, conform unei analize realizate de către grupul Freedom House.

În Vietnam, o nouă lege va interzice cetăţenilor să mai posteze informaţii generale și noutăţi pe internet, o restricţie care pare absurdă, dar care este mai comună decât credeam, Vietnamul nefiind nici pe departe singura ţară care pune legi pe activitatea online a cetăţenilor săi.

În Marea Britanie se optează pentru introducerea unui filtru care să blocheze automat pornografia și alte tipuri de conţinut nedorite, în timp ce în Iordania site-urile web nu pot funcţiona fără o licenţă specială dată de guvern.

„Ceea ce am văzut în cercetarea noastră este că pe măsură ce din ce în ce mai mulţi oameni accesează internetul, guvernele sunt din ce în ce mai dispuse să impună măsuri care să cenzureze anumite tipuri de conţinut", a declarat Sanja Kelly, directorul proiectului „Freedom on the Net", care își va publica rezultatele în septembrie, conform Washington Post.

Chiar și în acest context, legea 72 din Vietnam pare să marcheze o nouă limită inferioară. Conform AFP, noua lege va interzice folosirea bloggurilor și a reţelelor sociale pentru orice alt scop în afară de „schimburi de informaţii personale". Va fi interzisă chiar și citarea mass-mediei de stat sau a altor site-uri de internet. Acest lucru nu ar trebui să ne mire având în vedere că 20% dintre bloggerii condamnaţi la închisoare anul acesta sunt vietnamezi, conform Reporters Without Borders.