A reinventat becul și a ajutat sute de mii de oameni

557

BBC spune povestea lui Alfred Moser, supranumit Thomas Edison al zilelor noastre, după ce invenţia sa a ajutat la iluminarea lumii sărace, din care însuși face parte.

În 2002, mecanicul brazilian a inventat o metodă de a ilumina casa în timpul zilei, fără electricitate, folosind doar câteva sticle de plastic umplute cu apă și puţin clor. Invenţia lui s-a răspândit în jurul lumii și se așteaptă ca anul viitor să ajungă într-un milion de case.

Metoda funcţionează prin refracţia luminii care vine de la soare. Sticlele umplute cu apă și puţin clor care să împiedice formarea algelor sunt lipite cu rășină poliesterică în găuri făcute în acoperiș. Chiar și atunci când plouă, nu există scurgeri. Un inginer care a venit să măsoare lumina pe care o dă un astfel de „bec" a înregistrat între 40 și 60 de waţi, depinzând de puterea soarelui.

Ideea i-a venit în timpul uneia din obișnuitele pene de curent care au loc vara în cartierele proaste ale Braziliei. Atunci doar fabricile mai au lumină. „Este lumină divină. Dumnezeu a dat soarele pentru toţi și lumina la fel," a declarat Moser pentru BBC.

El a instalat „becurile" în casele vecinilor și în supermarketurile locale. Deși câștigă câţiva bani atunci când le instalează este evident din felul în care arată casa și mașina sa din 1974, că invenţia nu l-a făcut un om bogat. Dar i-a dat un puternic sentiment de mândrie.

„Era un bărbat care și-a instalat sticlele și care într-o lună a economisit atâţia bani încât a putut să plătească pentru lucrurile de bază necesare copilului său, care tocmai trebuia să se nască. Poţi să îţi imaginezi?" spunea mândru inventatorul.

Carmelinda, soţia sa de 35 de ani, spune că Moser a fost întotdeauna priceput să facă lucruri prin casă, inclusiv mese și paturi de lemn foarte bune. Iar ea nu este singura care îi admiră invenţia. Fundaţia MyShelter din Filipine, care se specializează pe construcţii din materiale reciclabile precum bambus, cauciuc și hârtie, a început să folosească aceste lămpi și să îi înveţe pe oameni cum să le instaleze.

În Filipine, unde o pătrime din populaţie trăiește sub limita sărăciei, iar electricitatea este neobișnuit de scumpă, 140.000 de case au primit lămpile lui Moser. Ideea a fost aplicată și în alte 15 ţări, precum India, Bangladesh, Tanzania, Argentina sau Fiji.

„Alfredo Moser a schimbat viaţa unui număr impresionant de oameni, pentru totdeauna. Dacă câștigă sau nu Premiul Nobel, noi vrem să știe că foarte mulţi oameni admiră ceea ce face", a declarat directorul Fundaţiei MyShelter.