Travaliul indus ar putea creşte riscul apariţiei autismului la copil

80

Copiii născuţi în urma inducerii travaliului sau prin proceduri medicale de intensificare a contracţiilor prin tratamente hormonale au un risc mai mare de a dezvolta autism, susţin cercetătorii americani, conform  Live Science.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke din Durham au analizat informaţiile a peste 625.000 de copii născuţi în periooada 1990-1998, inclusiv 5.500 de cazuri de copii diagnosticaţi cu autism, folosind registrele şcolare şi bazele de date ale naşterilor din Carolina de Nord. Au fost luaţi în calcul factori care ar fi putut influenţa apariţia autismului, precum vârsta mamei, diabetul şi apariţia travaliului înainte de termen.

În urma observaţiilor, aceştia au constatat că bebeluşii născuţi de mame cărora li s-a indus travaliul prezentau un risc cu până la 27% mai are de a dezvolta această boală, în raport cu cei care au fost născuţi fără astfel de proceduri. Cei mai afectaţi au fost bebeluşii de sex masculin, în cazul cărora a fost înregistrat un risc de dezvoltare a autismului de până la 35% prin apelarea la aceste proceduri, notează cercetătorii.

Studiul are însă anumite limitări, ca de exemplu faptul că nu a fost luată în calcul vârsta tatălui, tratamentul medicamentos urmat de mamă sau severitatea autismului copilului. De asemenea, nu toţi factorii care ar fi putut conduce la apariţia autismului au fost luaţi în calcul, iar coordonatorul studiului, profesorul Simon Gregory, susţine că rezultatele nu arată o relaţie de tip cauză-efect. În plus, oamenii de ştiinţă iau în calcul şi faptul că anumite probleme de ordin medical ce conduc la nevoia de a apela la astfel de proceduri ar putea avea o legătură cu apariţia autismului la copil.

Cu toate acestea, cercetătorii susţin că femeile însărcinate nu ar trebui să ocolească metoda de inducere sau grăbire a travaliului dacă aceasta este necesară şi recomandată de un medic specialist, deoarece ar putea să îşi pună în pericol atât propria viaţă, cât şi pe cea a bebeluşului nenăscut.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate JAMA Pediatrics.