De la deșeu la apă potabilă în 5 minute

1190

Nimic nu se pierde, totul se transformă, inclusiv deșeurile umane. Cei care cred în această deviză, care cunosc atât valoarea investiţiei, cât și nevoia de a găsi soluţii simple și eficiente la marile probleme ale planetei, au reușit să obţină transformări uimitoare.

Bill Gates şi-a împărtășit pe blogul său experienţa de a bea apă care, cu 5 minute înainte, cursese prin canalizare. „La fel de bună ca orice apă la sticlă” este apa care iese din omniprocesorul Janicki, creat de cercetătorii de la Janicki Bioenergy, ca parte a efortului depus de Fundaţia „Gates” pentru a găsi modele sanitare alternative pentru cei mai săraci locuitori ai planetei. Rezultatul obţinut de cei de la Janicki ar putea să ridice nivelul de viaţă în cele mai sărace colţuri ale lumii și totodată să ofere resurse valoroase, cum este apa potabilă și electricitatea.

Daily Dot explică modul în care funcţionează omniprocesorul: materia fecală este mai întâi fiartă la temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius, proces care duce la separarea particulelor solide de cele lichide. În urmă, rămâne materia uscată, care este mai departe arsă într-un cuptor ce generează cenușă noncarcinogenică și abur, la presiune și temperatură ridicată, pe baza căruia funcţionează generatorul ce activează întregul procesor, dar care și transmite înapoi, în comunitatea locală, energia adiţională rezultată. Vaporii de apă care rezultă în urma procesului de fierbere sunt trecuţi printr-un sistem de purificare, pentru a rezulta apă potabilă extrem de curată.

Bill Gates estimează că peste 2 miliarde de oameni nu au acces la toalete, iar acest lucru duce la contaminarea surselor de apă și la moartea a 700.000 de copii în fiecare an. Fundaţia „Gates” a pus pe picioare numeroase programe destinate găsirii unor soluţii viabile la această problemă. Metoda Janicki este unică prin abordarea holistică a eliminării depunerilor de deșeuri umane. Un asemenea utilaj poate funcţiona pentru un număr de 100.000 de persoane, producând 86.000 de litri de apă și generând 250 de kilowaţi de electricitate. Omniprocesorul va fi testat anul acesta într-un program-pilot în Dakar, Senegal.

Alţi cercetători, din Tokyo, au încercat să folosească aceeași materie primă pentru a combate altă problemă globală: criza alimentară. Cercetătorul Mitsuyuki Ikeda, de la Laboratoarele Okayama, a folosit bălegar pentru a crea carne ce ar semăna la gust cu cea de vită. Aceasta ar conţine 63% proteine, 25% carbohidraţi, 3% lipide și 9% minerale, dar ar fi de 10 până la de 20 de ori mai scumpă decât carnea de vită reală, conform FoxNews.