Majoritatea germanilor cred că islamismul nu e compatibil cu Occidentul

835

Gruparea germană antiislam PEGIDA a denunţat atacul care a avut loc în redacţia Charlie Hebdo drept o confirmare a ipotezelor pe care mișcarea de extremă dreaptă le promovează. Un sondaj comandat de fundaţia germană Bertelsmann în luna noiembrie arată că majoritatea germanilor sunt gata să susţină și ei o parte dintre aceste ipoteze.

Majoritatea germanilor (57%) consideră islamul o ameninţare, în timp ce 61% dintre ei cred că acesta nu este compatibil cu lumea occidentală, potrivit unui sondaj publicat joi, informează France Presse, citată de Agerpres. Majoritatea persoanelor intervievate s-au descris ca fiind tolerante, iar 40% au declarat că se simt „ca niște străini în propria ţară”.

Circa 24% dintre cei intervievaţi ar interzice imigrarea musulmanilor în Germania, ţară cu 81 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 4 milioane sunt musulmani, majoritatea de origine turcă, notează Agerpres.

Ostilitatea crescândă faţă de islam cuprinde, potrivit fundaţiei menţionate, medii largi – de la cele conservatoare la cele de stânga. Mișcarea PEGIDA cunoaşte în bastionul său din Dresda (est) un succes în creştere, relatează DW. Altfel stau lucrurile în vest, unde, în fiecare luni, mii de persoane demonstrează pentru o Germanie deschisă şi multiculturală.

Șeful Institutului pentru Conflicte Interdisciplinare şi Cercetare a Violenţei, din cadrul Universităţii din Bielefeld, Andreas Zick, este de părere că PEGIDA prinde rădăcini solide la Dresda pentru că „acolo nu există contacte interculturale, iar rolul diversităţii este negat”.

Naika Foroutan, sociolog la Universitatea din Berlin, este de părere că PEGIDA colportează multe erori, de pildă supraevaluarea statisticilor privind populaţia musulmană din Germania. Nu putem vorbi nici de un proces de islamizare, spunea Foroutan, adăugând totodată că „doar 5% din populaţia ţării are rădăcini musulmane”.

Expertul în media Kai Hafez, profesor la Universitatea din Erfurt, și coautor al studiului, subliniază în acest context responsabilitatea presei, care a prezentat o imagine negativă a islamului. Pe de altă parte, voci precum cea a psihiatrului Hans-Joachim Maaz, director al Fundaţiei Cultura Relaţiilor, din Halle, şi autor al lucrării „Sentimente încremenite”, consideră că rădăcina problemei este mult mai adâncă şi că ar fi vorba de o refulare mascată împotriva sistemului, în condiţiile în care nemţii din Est sunt dezamăgiţi că puţine dintre marile lor așteptări privind Vestul s-au realizat.

Foto: Wikimedia