Gândurile tale pot fi citite

1238

Un grup de experţi a reușit să „pătrundă" în mintea oamenilor și astfel să reconstruiască imaginile chipurilor persoanelor la care se gândeau la un moment dat.

„Este o formă de citire a minţii”, a declarat autorul studiului, prof. Marvin Chun, de la Universitatea Yale.

La studiu au participat șase voluntari care au fost rugaţi în prima etapă să privească 300 de fotografii care înfăţișau chipuri de persoane. În tot acest timp, prof. Chun, alături de Alan Cowen, student la Universitatea din California, Berkley și prof. asistent Brice Kuhl de la Universitatea New York, au scanat creierele participanţilor cu ajutorul tehnologiei de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională (IRMf). Informaţiile colectate astfel au fost utilizate pentru „a crea un fel de bibliotecă statistică a modului în care creierele răspund la feţele indivizilor”.

În cea de-a doua etapă, voluntarii au fost rugaţi să privească un alt set de 30 de fotografii cu chipuri de oameni. Și în acest caz au fost efectuate scanări IRMf. Pe baza „bibliotecii statistice” realizate în prima etapă și folosind noile informaţii oferite de scanările creierului, au putut fi construite cu acurateţe chipurile imaginate în gândurile participanţilor.

În toate imaginile realizate prin „citirea minţii”, experţii au stabilit cu precizie culoarea pielii persoanei la care participanţii se gândeau și, cu câteva excepţii, au putut identifica prezenţa sau absenţa zâmbetelor, scrie Fox News. Însă metoda are și câteva minusuri. În primul rând, imaginile rezultate sunt neclare. Apoi, în jumătate dintre acestea, nu a putut fi identificată cu acurateţe culoarea părului persoanei imaginate. Totodată, sexul individului nu a putut fi stabilit cu precizie într-o treime din cazuri.

Experţii susţin că metoda de citire a imaginilor din mintea unei persoane poate fi dezvoltată pe viitor, astfel încât să ofere rezultate mult mai precise. Prin această tehnică ar putea fi studiat modul în care copiii cu autism răspund la chipurile celor din jur, punctează Cowen. Metoda ar putea fi însă utilă și în cazul „citirii” viselor sau în cazul anchetelor poliţiei, care astfel ar putea obţine o fotografie mult mai exactă a chipului unui suspect, pe baza imaginii acestuia proiectată în mintea martorilor.

Anterior, și alţi cercetători au reușit să citească gândurile oamenilor, dar nu la un nivel atât de complex. Pe baza scanării creierului, aceștia au reușit să intuiască obiectele sau peisajele pe care indivizii le-au văzut în imagini. „Dar puteau să îţi spună că vedeau un animal sau o clădire, nu ce animal sau ce clădire”, precizează prof. Chun.