Procesele pentru drepturile homosexualilor au ajuns și în China

34

Un tânăr din provincia chineză Hunan a dat în judecată departamentul local pentru afaceri civile (HDCA), după ce i-a fost respinsă cererea pentru înfiinţarea unei organizaţii de sprijinire a persoanelor homosexuale, relatează agenţia de știri chineză Xinhua.

Xiang Xiaohan a recurs la acest gest în urma răspunsului primit din partea HDCA, legat de motivul pentru care cererea lui de înregistrare a fost refuzată în repetate rânduri. În răspunsul oferit, reprezentanţii administraţiei locale scriau că astfel de organizaţii de sprijinire a comunităţilor gay sunt „împotriva tradiţiei și construcţiei progresului cultural și ideologic”.

„Consider că ceea ce a declarat administraţia (în răspunsul ei) discreditează reputaţia comunităţii homosexualilor din China și doresc ca ei să publice în scris scuze”, a declarat Xiaohan, citat de BBC. Totodată, referindu-se la viitorul ţării, așa cum își dorește președintele chinez Xi Jinping să îl clădească, tânărul susţine că: „dacă persoanele homosexuale nu au loc în cultura tradiţională a Chinei, cum îi poţi încuraja să urmeze visul chinezesc”. Xiaohan își păstrează însă optimismul când vine vorba de acceptarea comunităţii gay în China, chiar dacă, spune el, acest eveniment ar putea să aibă loc peste zeci de ani.

Ceea ce reprezintă o surpriză în acest caz este faptul că procesul a fost tratat în mod deschis și transparent de către tribunalul chinez, lucru care nu se petrece prea des în regiune, a declarat Yu Fang Qiang, de la organizaţia non-profit Justice For All, citat de BBC. De asemenea, „este pentru prima dată în China când un departament al administraţiei locale a transmis în mod formal un răspuns la o cerere intentată de comunitatea homosexualilor și lesbienelor, întrucât în trecut guvernul le-ar fi ignorat pur și simplu”, a adăugat acesta.

În urmă cu câteva luni, a fost intentat un alt proces pe fondul nerespectării drepturilor homosexualilor. Un cuplu de homosexuali din Marea Britanie a dat în judecată Biserica Anglicană deoarece nu a acceptat să îi cunune religios. Evenimentul a avut loc la câteva săptămâni după ce parlamentul britanic a redefinit căsătoria, astfel încât să cuprindă și cuplurile homosexuale.

De altfel, guvernul rus a fost, de curând, ţinta unui amplu protest iniţiat de activiștii pentru drepturile homosexualilor, desfășurat pe teritoriul a 19 orașe din întreaga lume. Acţiunile au avut loc cu numai două zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Sochi. Prin acest demers, protestatarii au dorit să îi determine pe sponsorii Olimpiadei, precum Coca-Cola, McDonald’s sau Samsung, să critice legile din Rusia, privind homosexualitatea.

Chiar și Google s-a alăturat mișcării, publicând pe pagina motorului de căutare o imagine cu mai mulţi atleţi, plasaţi pe un fundal în culorile curcubeului (simbolul „mândriei homosexuale” / „gay pride“), scrie Bloomberg. Sub imagine era publicat un citat din Carta Olimpică: „Practicarea sportului este un drept uman. Fiecare individ trebuie să aibă posibilitatea de a practica sport, fără nici o discriminare și în spiritul olimpic, care necesită înţelegere reciprocă, alături de spiritul prieteniei, solidaritate și fair play”.

O situaţie critică este întâlnită în Iran, o ţară în care homosexualii sunt condamnaţi la pedeapsa cu moartea. În ciuda acestei ameninţări, tinerii susţinători ai drepturilor comunităţii gay și-au acoperit feţele și au luat un steag în culorile curcubeului, cu care au mers într-un parc deasupra Teheranului, de Ziua Internaţională Împotriva Homofobiei și Transfobiei.

Foto: stockvault.net