Invenţia revoluţionară, dar nefinanţată a românului din Braşov

436

Este posibil ca denumirea de „motor de curent continuu cu magneţi permanenţi" să nu aibă un impact foarte puternic asupra unor urechi „profane", dar ideea unui motor care să funcţioneze cu o sursă de energie inepuizabilă şi nepoluantă, cu siguranţă ne-ar trezi tuturor interesul.

Aceasta nu este însă doar o simplă idee, ci o invenţie în toată regula, aflată momentan în stadiul de machetă, informează Adevărul. Ea aparţine cercetătorului Gabriel Diaconu din judeţul Braşov, care, după pensionare, s-a dedicat cu pasiune studiului energiei inepuizabile şi ecologice pe care o emană magneţii, ajungând la inovaţia recent prezentată în cadrul Târgului Pro Invent de la Cluj.

Cu proiectul propus, cercetătorul speră să revoluţioneze atât industria energetică, prin înlocuirea sistemelor fotovoltaice şi eoliene, cât şi industria auto, prin folosirea exclusivă a energiei magnetice care poate fi injectată în motoare, ca şi benzina sau motorina.

Diaconu susţine că funcţionalitatea invenţiei sale a fost demonstrată în laborator, dar şi testată cu succes pe un Trabant. Implementarea proiectului este însă costisitoare, iar cercetătorul nu dispune de banii necesari pentru a-şi îmbunătăţi inventia, aceasta rămânând pentru moment un simplu număr de brevet înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.