Reconstrucţia bionică, o soluţie pentru paralizie

105

O operaţie curajoasă promite să restaureze funcţiile membrelor pierdute prin paralizie. E vorba de „reconstrucţia bionică", prin intermediul căreia pacienţii care și-au pierdut funcţia motrică suferă o intervenţie de amputare, urmată de o operaţie de transplantare a unei proteze care poate fi acţionată prin impuls cerebral.

Un tânăr de 26 de ani a cerut medicilor să îi amputeze o mână și să atașeze în loc o mână bionică. Tânărul, pe nume Milo, și-a pierdut capacitatea de a utiliza mâna, acum 10 ani, în urma unui accident cu motocicleta. Operaţia de transplant de ţesut nervos a reușit să îi salveze piciorul, afectat și el de accident, însă nu a putut reface motricitatea mâinii. Acum trei ani, medicii i-au descris lui Milo posibilitatea de a i se amputa mâna și a i se monta una bionică. Tânărul a s-a decis pentru amputare după ce a testat mai întâi o proteză bionică hibrid, pentru a vedea cum funcţionează.

Chirurgul care a efectuat operaţia la un spital din Viena, profesorul Oskar Aszmann, a explicat pentru BBC că alternativa la „reconstrucţia bionică" ar fi fost un deceniu de operaţii la finalul cărora tânărul oricum nu și-ar fi putut folosi normal mâna.

Această operaţie este a doua efectuată de profesorul Aszmann. Prima a avut loc anul trecut. Tânărul Patrick (24 ani), care a suferit prima intervenţie, se declară acum foarte mulţumit că a luat această decizie. „Pot folosi mâna protetică în același fel în care îmi foloseam mâna când era sănătoasă. E groav. Nu mi-am putut folosi mâna timp de trei ani," a povestit Patrick.

(Foto: BBC)