Tehnologia care funcţionează în favoarea ta

1169

Tehnologia modernă ne rupe de viaţa reală, ne îndepărtează de oameni și ne afectează abilitatea de a relaţiona cu ceilalţi, ne face mai puţin productivi, ne „fură" dreptul la intimitate și chiar ne pune viaţa în pericol. Însă totodată, ne-a oferit posibilităţi extraordinare pe care nici o altă generaţie nu le-a avut anterior.

„Cei mai mulţi dintre noi sunt conștienţi de confortul pe care accesul electronic instant îl oferă. Despre costuri s-au spus mai puţine”, scrie prof. de psihologie Barbara Fredrickson de la Universitatea din Carolina de Nord, într-un articol pentru NY Times. În urma unei cercetări care a analizat preţul pe care îl plătim pentru acest confort oferit de dispozitivele tehnologice, a descoperit că această „taxă măsurabilă poate fi pusă pe capacitatea noastră biologică de a ne conecta cu alte persoane”.

Studiile au arătat, de asemenea, că mijloacele tehnologice moderne de comunicare, de la smartphones și până la reţelele sociale, ne alterează relaţiile romantice. În fiecare zi ajungem să acordăm mai mult timp telefonului mobil decât partenerului, arăta un studiu britanic realizat de compania de telefoane mobile O2 și Samsung. „Ne petrecem mai mult timp cu ochii lipiţi de ecran, decât uitându-ne în ochii partenerului nostru”, sublinia David Johnson, de la compania O2. Un alt studiu avertiza cu privire la faptul că folosirea în exces a reţelelor sociale poate crea conflicte în cuplu care pot conduce la despărţire sau divorţ, indiferent de vârsta partenerilor.

Pericolele tehnologiei nu se opresc însă la relaţiile interumane. Pe lângă îngrijorările tot mai mari legate de intruziunea giganţilor IT și a dispozitivelor tehnologice în sfera noastră privată, noi înșine ne transformăm viaţa într-o „carte deschisă”, prin împărtășirea voluntară pe reţelele sociale a informaţiilor personale sau chiar intime.

Totodată, ultimii ani ne-au alimentat dependenţa de internet la un nivel atât de înalt, încât aceasta ar putea fi introdusă pe lista bolilor psihice. Lumea virtuală a devenit un spaţiu extrem de periculos, care ne expune escrocheriilor online, riscului de a ne compromite dispozitivele tehnologice din cauza programelor malware, dar și securitatea personală. De exemplu, în 2010, unul din cinci români a picat în plasa hoţilor de pe internet care urmăreau să le fure banii, potrivit unui raport Eurostat.

Folosind deștept tehnologiile inteligente

În vreme ce exemplele reale și statisticile privind consecinţele negative ale tehnologiei asupra sănătăţii fizice și psihice și, la nivel mai extins, asupra întregii noastre vieţi, pot continua, trebuie să luăm în considerare și „partea plină” a paharului, dar mai ales modul prin care putem folosi tehnologia în favoarea noastră.

Concluziile unui studiu arătau că „informaţiile publicate pe site-urile de socializare întăresc reţeaua socială a adulţilor în vârstă prin îmbogăţirea și completarea angajamentelor sociale, precum cele efectuate prin telefon sau în persoană”. În cadrul experimentului, autorii au creat o platformă asemănătoare reţelelor de socializare, denumită Tlatoque, scrie Lauren Klein, asistent editorial pentru portalul Greater Good. Ei au observat beneficiile acestei reţele în rândul vârstinicilor care astfel și-au întărit relaţiile cu apropiaţii. Și alte studii au arătat că site-urile de socializare pot aduce o contribuţie pozitivă în viaţa celor trecuţi de 65 de ani. Rezultatele au arătat că folosirea acestor platforme le îmbunătăţește sănătatea și le diminuează riscul de a muri prematur. Însă astfel de platforme și mijloace de comunicare vin în ajutorul tuturor. A devenit incredibil de ușor să ţii legătura, să comunici și să îi vezi în timp real pe cei aflaţi la mii de kilometri depărtare.

Mai mult ca niciodată, astăzi avem acces rapid la o varietate imensă de informaţii, acces (aproape) instant la date legate de evenimente care se desfășoară în acel moment, iar avansul tehnologic promite mai mult. Inovaţia va permite conceperea de noi metode de educaţie și dezvoltare în scopul oferirii unei „experienţe emoţionale de învăţământ”, scrie The Guardian. De exemplu, metodele tradiţionale vor putea fi înlocuite sau completate de jocuri care „oferă o serie largă de beneficii care sunt bine adaptate la educaţie, cum ar fi provocarea, progresia, recompensa și acces la experienţe personalizate în timp real”, scrie Tim Bush, de la Microsoft.

Totodată, în topul previziunilor legate de trendurile tehnologice care ar putea revoluţiona lumea, experţii de la IBM punctau oportunitatea de dezvoltare a învăţământului prin sistemele de calcul cognitive și tehnologia cloud. Acestea vor permite colectarea și analizarea informaţiilor legate de studenţi, pe care le vor folosi mai departe pentru descoperirea înclinaţiilor acestora. Drept rezultat, profesorii vor putea să îi ajute mult mai eficient să își remedieze lacunele, dar și să progreseze în domeniile unde au șanse să facă performanţă.

De asemenea, Om Malik, fondatorul platformei Gigaom, sublinia beneficiile pe care ni le aduc dispozitivele noastre tehnologice care încep să ne cunoască atât de bine, încât ne pot intui nevoile. El oferea ca exemplu aplicaţia Google Now care, în ciuda faptului că accesează o serie de informaţii personale, precum calendarul, conţinutul e-mailurilor sau căutările efectuate pe internet, îţi poate simplifica semnificativ viaţa. „Dacă urmează să călătorești cu avionul, adună actualizările statusurilor zborului, pentru a vedea dacă există întârzieri”, susţine expertul.

Totodată, „magazinele virtuale” de aplicaţii pentru smartphone ne pun la dispoziţie o serie de soft-uri care vin în ajutorul dezvoltării noastre personale și profesionale. Acestora li se adaugă multitudinea de aplicaţii pentru o mai bună gestionare a timpului și a activităţilor, ori cele dedicate monitorizării activităţii fizice.

Exemplele care subliniază impactul pozitiv al tehnologiei moderne în viaţa noastră de zi cu zi pot continua, iar inovaţiile tehnologice ne vor aduce pe viitor atât beneficii, cât și provocări. Ceea ce nu trebuie să uităm, însă, într-o lume tot mai conectată și mai tehnologizată, este faptul că avem nevoie de momente de respiro, departe de dispozitivele digitale, dar și de disciplină și informare pentru a le folosi cât mai eficient, ori pentru a ne feri de eventualele pericole la care suntem expuși.

Foto: stockvault.net