Prima ureche creată cu un printer 3D, complet funcţională

47

O echipă de bioingineri și medici de la Universitatea Cornell a creat o ureche artificială, care arată și se comportă ca una naturală, folosind imprimante 3D și geluri injectabile pe bază de celule vii, conform Science Daily.

„Noua ureche ar putea reprezenta soluţia la care chirurgia reconstructivă visează de multă vreme, pentru a putea ajuta copiii născuţi cu malformaţii ale urechii", a afirmat Dr. Jason Spector, profesor asociat de chirurgie plastică la Universitatea Cornell și co-autor al studiului. „O astfel de ureche i-ar putea ajuta, de asemenea, pe cei care și-au pierdut urechea externă ca urmare a unui accident, sau a cancerului", a adăugat Dr. Spector.

În prezent, chirurgii înlocuiesc urechea fie cu ajutorul unei spume solide modelate în forma urechii, fie folosindu-se de fragmente prelevate din cartilajele intercostale. Totuși, această a doua metodă este anevoioasă și dureroasă pentru copii, iar rezultatul final arată și se comportă rareori ca o ureche naturală.

Cel mai bun moment pentru implantarea unei urechi la un copil ar fi în jurul vârstei de cinci sau șase ani, întrucât urechea are deja la acea vârstă 80% din dimensiunea urechii adulte, a precizat Dr. Spector.

Dacă toate testele de siguranţă și eficacitate vor avea rezultate pozitive, primul implant cu o ureche obţinută prin bioinginerie va putea avea loc la Universitatea Cornell în mai puţin de trei ani, a conchis Dr. Spector.