Câţi catolici sunt în lume? Oricare din ei ar putea fi papă

8032

În lume sunt 1,2 miliarde de romano-catolici, din aproximativ două miliarde de creștini. Peste 40% dintre catolici, adică aproape o jumătate de miliard de membri, se află în America Latină, conform BBC.

America Latină numără 483 de milioane de catolici, adică 41,3% din populaţia catolică la nivel global. Brazilia se află în topul ţărilor cu populaţie catolică de pe acest continent, numărul catolicilor ajungând la 150 de milioane. Italia este ţara cu cei mai mulţi catolici în Europa, cu 57 de milioane, iar Congo se află în topul ţărilor catolice din Africa, cu 36 de milioane de membri.

Începând cu 1970, catolicismul a început să migreze spre Sud. Numărul de catolici din Europa a scăzut, în timp ce Africa a înregistrat o creștere de la 45 de milioane de membri în 1970 la 176 de milioane în 2012.

Orice membru catolic ar putea fi Papă

Dreptul bisericesc catolic afirmă că orice membru catolic botezat poate fi ales ca Papă, însă, în ultimii 600 de ani, noul pontif a fost întotdeauna ales dintre cardinali. În contextul demisiei Papei Benedict al XVI-lea, 117 cardinali vor lua parte la conclav, adică la întrunirea cardinalilor electori care îl vor alege pe noul papă.

Zece cardinali au fost identificaţi până în acest moment drept potenţiali succesori ai scaunului papal, dintre care trei sunt din Europa. Există, însă, speculaţii conform cărora noul pontif ar putea proveni din zonele în care catolicismul se află în expansiune – America Latină sau Africa.