Primele celule stem embrionare, scoase la imprimantă

131

Potrivit ediţiei online a revistei Nature, cercetătorii scoţieni au reuşit să obţină, în premieră, celule stem embrionare, cu ajutorul unei imprimante bio 3D.

Deşi pentru mulţi este un lucru nemaiauzit, de fapt cercetătorii au reuşit şi în trecut să folosească o asemenea imprimantă, dar atunci au obţinut celule stem umane mature. Această metodă a mai fost folosită cu success şi pentru obţinere de piele sau ţesut muscular. Cu toate astea, este o tehnică destul de limitată, care nu funcţionează pentru organele complexe ale corpului uman.

Imprimanta bio 3D funcţionează pe baza presiunii pneumatice, controlat prin deschiderea și închiderea unei micro valve. În doar câteva minute sunt printate milioane de celule. Cercetătorii scoţiene de la Universitatea Heriot-Watt și laboratorul Roslin Cellab se bucură de acest succes în mod special datorită faptului că celulele stem embrionare au capacitatea de a genera o varietate mult mai largă de celule umane, decât cele adulte.

Militanţii pro-viaţă se opun vehement experimentelor care folosesc celule stem preluate din embrioni, sau chiar fetuşi, deoarece sunt consideraţi a fi deja fiinţe umane.