Vaticanul speră că o carte va reabilita imaginea Papei Pius XII

66

Vaticanul speră ca o arhivă secretă să îi reabiliteze imaginea Papei Pius al XII-lea, supranumit „Papa lui Hitler", care a fost acuzat de a fi eșuat să condamne genocidul evreilor din Europa. Potrivit ziarului The Guardian, un autor protestant din Marea Britanie susţine că ar fi descoperit o serie de documente care au potenţialul de a-l exonera pe mult blamatul Papă.

Cartea „Evreii Papei" care urmează să fie publicată luna viitoare oferă detalii necunoscute despre felul în care Pius și-a dat binecuvântarea pentru constituirea unor adăposturi pentru evrei în cadrul Vaticanului și în mănăstirile din Europa. Cartea va povesti cum Pius ar fi coordonat o operaţiune secretă cu nume de cod și documente false pentru preoţi care și-au riscat vieţile pentru a adăposti evrei.

Pentru a putea scrie cartea, autorul ei, Gordon Thomas, care aparţine unei confesiuni protestante, a revizuit arhive de documente nepublicate de Vatican și a intervievat preoţi și alte persoane implicate în acele evenimente, care nu și-au mai spus povestea până acum.

Potrivit descoperirilor lui Thomas, se pare că în timpul și imediat după război, Papa a fost considerat un mântuitor al evreilor.