Roboţii umanoizi, „prietenii viitorului”

535

Robotica se dezvoltă din ce în ce mai mult, oamenii de ştiinţă încercând să creeze roboţi umanoizi tot mai performanţi. Ultima invenţie este Jules, un robot care poate răspunde celor care îi vorbesc, cu expresii faciale tipice pentru oameni. Jules are și o versiune feminin, numită Eva.

Aceştia sunt roboţi despre care oamenii de ştiinţă sunt convinşi că într-o zi vor trăi printre noi, fiind prietenii oamenilor, care or să îndeplinească orice nevoi, de la partener de fotbal şi până la gardă de corp.

În prezent unii roboţi pot să meargă, să danseze şi chiar să vorbească în 20 de limbi. Unii au potenţialul de a ajunge roboţi-chirurgi care pot fi controlaţi prin telecomandă din orice locaţie de pe glob. Oamenii de ştiinţă din Bristol şi Essex lucrează la design-uri ambiţioase, care includ roboţi ce pot înota ca peştii sau zbura ca păsările.

„Sistemele naturale au demonstrat în mod clar că cele mai dificile probleme de inginerie (n.red. în crearea roboţilor) au fost rezolvate," a declarat Ioannis Ieropoulos, cercetător din cadrul Laboratorului de Robotică al Universităţii Bristol, Marea Britanie, conform The Sun.