Tehnologie şi religie: 12 aspecte pozitive şi 12 precauţii

649

Editorialistul-pastor Ed Stetzer care semnează blogul The LifeWay Research a pornit un sondaj virtual în urma căruia a sintetizat opiniile utilizatorilor de internet privind relaţia dintre religie și tehnologie.

12 aspecte pozitive

Între cele 125 de răspunsuri primite la întrebarea „ce trebuie să luăm în calcul atunci când vorbim despre religie și tehnologie?”, Stetzer a putut observa cum se cristalizează anumite tendinţe de susţinere sau de reprobare a implicării tehnologiei în răspândirea unui mesaj religios. Și pe unele și pe celelalte le-a analizat şi le-a trecut în 2 topuri: cele mai des menţionate 12 aspecte pozitive şi cele mai des menţionate 12 precauţii.

12 aspecte pozitive

1. Comunitate onlineBeneficiul care a fost menţionat cel mai des în răspunsurile primite de Stetzer este cel al comunităţilor online. De la grupuri pe Facebook, Google+ sau întâlniri pe Skype, toată lumea a menţionat beneficiile conferinţelor video. Distanţa nu mai este o barieră cu aceste aplicaţii.

2. Transmisiuni simultaneModa bisericilor „multi-site” este din ce în ce mai răspândită. Este foarte la îndemână şi ieftin atât pentru biserici, cât şi pentru enoriaşi, să transmită simultan o predică sau o conferinţă dintr-o locaţie, către multe alte locaţii, răspândite în toată ţara. Astfel oamenii pot avea acces la programe speciale, pe care altfel nu le-ar putea urmări fără să facă un drum costisitor.

3. Biblia şi muzica la îndemânăAccesul la Biblie pe medii digitale. Utilizatorii de internet pot găsi imediat un anumit verset sau pot să îşi facă un plan de lectură, folosind o simplă aplicaţie. De asemenea, o blibliotecă vastă de muzică religioasă de calitate, inclusiv imnuri cu versurile scrise, este disponibilă doar datorită tehnologiei.

4. Folosirea videoclipurilor 

„Vremea proiectorului s-a dus”, scrie Stetzer. Totul, de la anunţuri la predici, se poate face prin videoclipuri.

5. Promovarea de evenimenteSocial media permite conectarea şi schimbul de informaţii. Anunţurile de evenimente pe Facebook, memento-urile şi invitaţiile prin e-mail şi calendarele în comun, toate pot fi folosite pentru a programa, a promova şi a planifica evenimente.

6. Reţele sociale specifice bisericiiAplicaţii pe internet, precum The Cityand sau The Table Project, au adus instrumente specializate pentru biserici, care le ajută în furnizarea de informaţii despre cererile de rugăciune, grupuri comunitare, oportunităţi de servicii şi multe altele.

7. Aplicaţii pentru bisericiAplicaţiile mobile au devenit moduri simple de a împărtăşi cu cei din jur podcast-uri, anunţuri, detalii de evenimente, postări de blog şi cereri de rugăciune. Ele servesc, de asemenea, ca modalităţi simple de a împărtăşi informaţii despre biserică pentru potenţialii vizitatori.

8. Căutări de predici şi note personaleA lua notiţe în timpul predicii nu este nimic nou, dar posibilitatea de a le cataloga digital, astfel încât acestea să poată fi căutate şi arhivate, este alt nivel. Notiţele pot fi luate cu mai multe aplicaţii biblice şi exportate, distribute pe Twitter şi Facebook sau păstrate pentru lectură.

9. Urmărirea conferinţelor de la distanţă

Prin Twitter, orice persoană poate urmări evenimente sau conferinţe transmise în direct, de la sute sau mii de kilometri distanţă. Prin căutarea unui cont pe Twitter se pot vedea citate, imagini şi toate detaliile despre ceea ce se întâmplă la conferinţă, de la oameni care sunt la faţa locului.

10. Responsabilitate la minutInfluenţa aduce responsabilitate. Acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în comunitatea online. Un tweet, o actualizare a statusului, un comentariu pe blog. Asta e tot ce trebuie pentru a fi aproape instantaneu mustrat, umilit sau provocat. În timp ce mulţi văd asta ca un aspect negativ, alţii îl văd ca unul pozitiv, pentru că astfel oamenii sunt provocaţi constant să îşi măsoare cu grijă cuvintele şi să creeze relaţii bazate pe iubire şi înţelegere.

11. Dezvoltare continuă

Resurse de învăţare online, cum ar fi Porterbrook, au avut un rol esenţial în dezvoltarea şi formarea de lideri, scrie pastorul. Seminarele au cursuri online şi diplome acreditate. Datorită progreselor tehnologice, dezvoltarea personală şi profesională este mai accesibilă ca oricând.

12. Rugăciune pe zoneRugăciunea pentru o zonă specifică este o practică obişnuită în viaţa multor credincioşi americani, spune Stetzer. Datorită Google Maps şi Google Earth, astfel de rugăciuni se pot face virtual. „Rugăciunea pentru sate, cartiere, oameni şi comunităţi despre care nu am ştiut niciodată că există este acum la fel de uşor de făcut ca indicând sau făcând clic pe o hartă.”

12 precauţii

1. Toată lumea îşi spune părerea

Datorită tehnologiei, oamenilor le este acum prea uşor să scrie şi să îşi împărtăşească gândurile şi opiniile. Credincioşii ar trebui să fie preocupaţi să promoveze dragostea şi faptele bune. Şi deşi este acceptabil să îţi exprimi punctul de vedere, mulţi ajung să conteste pe internet caracterul celor care diferă de ei din punct de vedere teologic.

2. Bârfe şi zvonuriViteza cu care se răspândesc informaţiile pe internet este uimitoare. A ajuns o normalitate să vezi pe Twitter anunţuri ale deceselor unor vedete, care sunt fie false, fie premature. Oamenii trebuie să fie atenţi cu ceea ce postează. Este mai important ca informaţiile să fie corecte, decât să fie postate primele.

3. Deconectarea de oamenii realiÎn timp de tehnologia are avantajul de a crea comunităţi de oameni, pornind chiar de la cele mai mici trăsături pe care le au în comun, în acelaşi timp, deconectează utilizatorii de la persoanele din jur. Grija pentru aproapele a trecut din mediul real, în cel virtual, unde s-a pierdut. Tehnologia vine cu riscul de a crea prieteni virtuali, în detrimentul relaţiilor descrise în Faptele Apostolilor 2:42.

4. Fiecare utilizator, cu alte abilităţiCu noua tehnologie vine şi nevoia de instruire. Unii oameni pot învăţa instinctual şi într-un timp scurt cum să opereze programe necunoscute. Alţii, în schimb, nu sunt aşa de norocoşi. Atunci când biserica introduce tehnologie nouă, programe noi, aplicaţii noi, este posibil ca nu toată lumea să fie încântată, în special cei în vârstă, care se pot simţi lăsaţi în urmă.

5. Costul de a fi în pas cu tehnologiaSchimbările tehnologice sunt foarte rapide. Noi programe şi noi instrumente ies pe piaţă în fiecare lună. Tehnologia este o investiţie mare pentru mulţi oameni, dar o investiţie şi mai mare pentru biserici. Cu bugete restrânse, aproape orice biserică ar alege să investească în misiuni sau în comunitate, decât în tehnologie.

6. Distragere de la predicăStetzer, care este şi pastor, scrie pe blog că el nu are o problemă cu utilizarea aplicaţiilor biblice pe iPad sau smartphone în timp ce predică. Cu toate acestea, îşi dă seama că pentru mulţi enoriaşi poate fi o ispită pentru a verifica conturile de e-mail, Facebook sau Twitter sau pentru a juca Angry Birds. În final, dacă nu se poate utiliza un dispozitiv fără a fi distras de la predică, atunci nu ar trebui folosit deloc, mai spune el.

7. Impactul asupra familiei„Avem nevoie să punem nişte limite pentru timpul petrecut în familie”, scrie Stetzer. El dă exemplul personal, în care îşi duce fetele la pescuit, la un anumit interval de timp. Petrec timpul vorbind, împărtăşind detalii intime, pe care altfel ar trebui să le caute pe paginile personale de Facebook.

8. Comunitatea realăProximitatea nu poate crea singură o comunitate adevărată. Dar nici pixelii sau gigaocteţii nu o pot face. Biserica online şi serviciile de închinare pe internet pot fi un instrument util sau pot alimenta nevoia de confort a oamenilor. Prezenţa fizică, împreună cu alţi credincioşi, este încă necesară pentru a crea şi menţine vie o comunitate. Tehnologia o poate creşte numeric, dar nu ar trebui să ajungă să o înlocuiască.

9. Dăruirea onlineMulţi consideră donaţiile financiare ca un act de închinare. Comoditatea, însă, a intrat şi în acest domeniu. Mulţi oameni din ziua de azi plătesc totul online, facturi de acasă sau zeciuiala la biserică. Însă atunci când faci un dar, trebuie să ai o atitudine de mulţumire şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu, atitudine care deseori nu poate fi activată la fel de repede cât faci un click.

10. Disciplinarea religioasă onlineProblemele între fraţii de credinţă ar trebui rezolvate în privat şi într-un mod discret. Acum însă, mulţi se angajează în certuri lungi pe Facebook sau Twitter. Una dintre cele mai mari probleme pe care le-a adus tehnologia este că schimbă normalitatea, iar cei care rămân la normele vechi ajung să fie martori la felul în care se tratează unii şi alţii în fluxurile de comentarii de pe reţelele de socializare sau bloguri.

11. Iubirea onlineDintre cei 125 de oameni care i-au răspuns pastorului, cei mai mulţi au trecut întâlnirile pe internet la „aşa nu”. Deşi există servicii destinate în mod specific creştinilor, pericolul de a fi păcălit se menţine. Stetzer spune că ar trebui să discernem între ce este profitabil şi ce este periculos. Sunt destule cazuri de căsnicii fericite, care au început de la un astfel de serviciu, însă sunt şi cazuri în care oamenii au avut de suferit în urma încercării de a-şi găsi partenerul de viaţă pe internet.

12. Promovarea de sineAceastă precauţie finală este discutabilă, deoarece fiecare utilizator de internet are o definiţie diferită despre ce înseamnă „prea mult”. Obiectivul mass-media sociale nu este unul de promovare, ci de socializare. Cea mai bună recomandare pe care o poate da pastorul Stetzer este „Nu posta mesaje de dragul de a posta mesaje”.