VIDEO: Geminoid F, roboţii umanoizi, între natură și idoli

279

Geminoid F este, probabil, cel mai realist robot-femeie realizat vreodată, imitând 65 de expresii faciale umane, putând să poarte conversaţii și să cânte. Creatorul lui Geminoid F susţine că într-o zi roboţii ar putea să fie atât de avansaţi din punct de vedere tehnologic, încât să nu se diferenţieze de oameni, relatează Daily Mail.

„Ce este un om? Vă rog definiţi şi vom face o copie”, spune designerul Hiroshi Ishiguro de la Osaka University. El a creat în trecut numeroase modele de androizi, unele dintre acestea ajungând să coste chiar şi 1,2 milioane de dolari. Designerul a creat şi un robot care arată la fel ca el.

Japonezii, departe de Dumnezeu, dar aproape de roboţi

Japonezii sunt mai deschiși faţă de roboţi, deoarece nu suferă de vina iudeo-creştină sau de teama asocierii acestora cu idoli, crede Jean-Claude Heudin, un cercetător de la Universitatea din Paris.

Heudin consideră că din cauza poruncii a doua din Biblie, din Exod 20:4, „Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul”, mulţi occidentali văd crearea de viaţă ca pe o încălcare a legii morale.

În opinia cercetătorului, această atitudine faţă de roboţi este greșită și poluată de imagini iconice, cum ar fi monstrul Dr. Frankenstein sau Terminator, dar și alte personaje din filmele de groază de la Hollywood, cu roboţi.

Heudin spune că astfel se „explică de ce prima impresie despre această tehnologie este una de frică, spre deosebire de contemporanii noştri japonezi, care privesc roboţii ca pe un tovarăş de viaţă sau un salvator al omenirii”, citează Wire.

Fujiko Suda, fondatorul proiectului japonez Kobo, a fost de acord cu Heudin, vorbind despre cultura roboţilor japonezi, acceptaţi ca prieteni. Când a fost întrebată de ce o mulţime de inovaţii robotice au provenit din Japonia şi Coreea de Sud, mai degrabă decât din Europa şi Statele Unite, a răspuns: „Eu cred că diferenţa constă în religia din Japonia, unde nu avem acest Dumnezeu care a creat omenirea. Când creăm un robot… ne putem simţi divini. Avem opt milioane de zei, Dumnezeu este în tot. Deci, când facem un robot umanoid, e doar un alt lucru natural, de care nu ne e frică”. Japonia este cea mai mare utilizatoare din lume de roboti industriali și care este specializată în tipuri de umanoizi.

De ce sunt oamenii atrași de umanoizi şi androizi?

Răspunsul este simplu, spune chiar Hiroshi Ishiguro, oamenii au tendinţa de a antropomorfiza lucruri non-umane. „Oamenii antromorfizează întotdeauna obiective de comunicare şi de interacţiune, astfel încât aşteptăm mult de la umanoizi. Cu alte cuvinte, găsim un om într-un umanoid.”

Recent, cercetătorii în robotică au făcut trecerea de la studii tradiţionale de navigaţie şi de manipulare, pentru a studia interacţiunea cu roboţi. Studiul de interacţiune om-robot a fost o problemă neglijată, aspectul şi comportamentul interactiv al roboţilor dezvoltaţi până acum fiind considerate neimportante, deoarece roboţii erau tipuri non-android. Până de curând nimeni nu se interesa de cum arată roboţii, ci mai degrabă de funcţiile pe care le îndeplinesc.

Însă, din ce în ce mai mult, cercetătorii cred că aspectul unui robot influenţează impresia oamenilor și este un factor important în evaluarea interacţiunilor cu oamenii. Aceasta este o problemă serioasă pentru dezvoltarea şi evaluarea roboţilor interactivi. Aspectul şi comportamentul sunt strâns cuplate între ele, cred acum oamenii de știinţă. Cu toate acestea, proiectarea aspectului unui robot, în special pentru a-l face să apară umanoid, a fost întotdeauna rolul unei designer, mai degrabă decât al cercetătorilor și inginerilor robotici.