Egiptul a votat pentru reforma constituţională

8

Conform rezultatelor finale ale referendumului din Egipt, 77% dintre egiptenii care au votat sunt în favoarea modificărilor propuse. Acesta este un pas concret spre noile alegeri electorale parlamentare și prezidenţiale, informează AP.

Milioane de egipteni au așteptat sâmbătă ore întregi pentru a-şi depune buletinele de vot, în cadrul referendumului referitor la primele alegeri libere din ultima jumătate de secol. Referendumul a adus înaintea alegătorilor tema modificărilor constituţionale care să permită o serie de amendamente ale legii fundamentale și extinderea unor libertăţi civile în vederea alegerilor din toamnă.

Șeful comisiei electorale Ahmed Attiya a oferit statisticile conform cărora 41% dintre cele 45 de milioane de persoane cu drept de vot au participat duminică la referendum. Dintre aceștia, mai mult de 14 milioane, adică 77,2%, au votat pentru și aproximativ 4 milioane, adică 22,8%, au votat împotrivă.

Frăţia Musulmană a votat masiv în favoarea modificărilor. Creștinii copţi au fost îndemnaţi de liderii lor să voteze împotrivă la referendum. Criticile și temerile majore au în vedere rapiditatea cu care vor avea loc alegerile viitoare, în condiţiile în care numai Frăţia Musulmană și fostul partid de guvernământ au logistica necesară pentru a candida cu succes la alegeri. Alte formaţiuni sau personalităţi pro-democratice pleacă în confruntarea electorală din postura de perdanţi.

În general, referendumul a fost lipsit de evenimente violente, cu excepţia faptului că reformatorul pro-democratic Mohamed ElBaradei și un grup de suporteri ai lui au fost loviţi cu pietre la ieșirea dintr-un centru de votare.