Visul realităţii virtuale: să devină mai bună decât viaţa reală

98

Pasiunea pentru lumea virtuală şi dorinţa de a crea o lume mai bună l-au determinat pe Philip Rosedale să pună la punct un proiect care promite o lume care să fie replica fidelă a lumii reale, sau poate chiar mai bună decât ea. Se numeşte High Fidelity şi se vrea o experienţă cu un impact extraordinar.

Dacă numele Philip Rosedale nu vă spune nimic, probabil că Second Life îl va recomanda suficient de bine. Rosedale este creatorul primei platforme de realitate virtuală, pe care a lansat-o în 2003, care are un milion de membri și care generează venituri de 6 miliarde de dolari.

Cu toate că Second Life nu a reuşit să se bucure de un succes prea mare şi nu mai atrage utilizatorii pe care ar fi trebuit să îi cucerească, Rosedale promite că High Fidelity va uimi pe toată lumea. Proiectul îşi propune să creeze un spaţiu virtual cu interacţiune şi comunicare asemănătoare sau chiar mai bune decât cele din viaţa reală.

Şi, potrivit ultimelor descoperiri în materie de tehnologie, visul nu este dificil de îndeplinit. Versiunile noastre din lumea virtuală au acum posibilitatea de a imita cu precizie de 99% mişcările şi gestica din viaţa reală, făcând ca limbajul corpului să poată satisface nevoia de interacţiuni reale, chiar şi acolo unde acestea nu există fizic.

După spusele antreprenorului american, o lume virtuală „creată corect" ne va ajuta nu doar să facem toate lucrurile din viaţa reală (să muncim, să avem o relaţie, să călătorim ş.a.m.d. sau pur şi simplu să devenim altcineva – aşa cum reuşeşte Second Life), ci şi să simuleze, cu ajutorul senzorilor, senzaţiile reale. Mai exact, toate simţurile în afară de miros vor putea fi copiate şi redate cu o fidelitate remarcabilă.

Cele mai multe ambianţe create de realitatea virtuală oferă,de obicei, o anumită experienţă vizuală a unei realităţi obişnuite. Însă unele simulări includ şi informaţii suplimentare destinate celelaltor simţuri, cum ar fi sunete, forţe exercitate asupra corpului percepute prin simţul tactil etc.

Astăzi, tehnologiile mai avansate oferă şi feedback mecanic la anumite mişcări, în special în aplicaţii medicale precum şi la jocurile computerizate. Alte aplicaţii oferă în plus şi posibilitatea comunicării verbale; astfel ele pot crea chiar şi o „teleprezenţă" sau şi o „teleexistenţă" (ambele virtuale, dar foarte convingătoare).