Vom avea un lift către spaţiu până în 2050

1311

Compania de construcţii japoneză Obayashi plănuiește să revoluţioneze călătoriile în cosmos până în 2050, când estimează că va finaliza lucrările pentru un lift către spaţiu, ce va urca pe o distanţă de 96.000 de kilometri.

Liftul va putea fi folosit pentru deplasarea oamenilor, dar și a mărfurilor, la un cost semnificativ mai mic decât în prezent. Transportul cu ajutorul construcţiei inedite este estimat la doar 200 de dolari per kilogram, comparativ cu actuala metodă de transport, prin intermediul rachetelor, care se ridică la 22.000 de dolari per kilogram, scrie ABC News. Totodată, în acest mod ar putea fi economisită o cantitate importantă de combustibil folosit pentru lansarea rachetelor și ar fi evitate riscurile pe care le presupune utilizarea acestor aparate de zbor.

Experţii speră ca liftul spaţial să fie folosit și pentru furnizarea de energie solară ieftină, lucru care ar putea contribui la rezolvarea problemei energetice de pe Pământ. Totodată, poate fi utilizat pentru dezvoltarea turismului spaţial. Potrivit estimărilor, vor fi necesare șapte zile pentru ca liftul să parcurgă întreaga distanţă până la noua staţie spaţială, iar construcţia poate suporta greutatea a circa 30 de persoane, scrie Digital Trends.

Ideea ridicării unui lift către spaţiu nu este nouă, ci a fost propusă încă din 1885 de către cercetătorul rus Konstantin Ţiolkovsky. Proiectul nu era însă unul fezabil, din cauza lipsei unui material care să fie deopotrivă suficient de ușor și de solid, pentru construcţia cablului. În 2012, compania Obayashi anunţa că a descoperit o metodă de a realiza cablul, cu ajutorul unor nanotuburi de carbon, scrie Space. Deși aceste structuri cilindrice au fost concepute în anii ’90, producerea de nanotuburi era un proces extrem de costisitor, afirmau reprezentanţii companiei la acea vreme.

Progresul înregistrat în domeniul nanotehnologiei îi determină pe experţi să se arate optimiști cu privire la construirea liftului spaţial. „Rezistenţa cablului de carbon este de aproape o sută de ori mai mare decât a cablului de oţel, deci e posibil. Momentan nu putem face un cablu destul de lung. Putem realiza doar nanotuburi lungi de 3 centimetri, dar avem nevoie de mai mult… credem că până în 2030 vom fi în măsură să îl facem”, a declarat săptămna aceasta Yoji Ishikawa, cercetător și manager de dezvoltare la Obayashi, pentru ABC News.

Foto: TheLipTV / captură YouTube