Acum mai bine de o săptămână, autorităţile din Carolina de Sud au hotărât să îndepărteze steagul confederat, după un masacru la o biserică istorică de negri din Charleston, în care nouă persoane și-au pierdut viaţa. Decizia a provocat grupările extremiste de albi, cum ar fi Ku Klux Klan, să organizeze proteste pentru a opri îndepărtarea steagurilor.

„Negrii umblă printre noi atacându-ne oamenii, furându-ne bunurile, luându-ne steagurile. Mi-e frică ce-o să se întâmple cu familia mea, cu mediul în care o să crească”, a declarat Steven Johnson, care flutura un steag nazist la protestul ce a strâns în jur de 2.000 de persoane. „Epitete” rasiste s-au strigat la adresa minorităţii de negri blocate în spatele baricadelor de oţel, montate și păzite de agenţi de poliţie.

Unul dintre acești poliţiști care s-au ocupat cu prevenirea violenţelor la eveniment a fost chiar directorul agenţiei publice de pază din Carolina de Sud, Leroy Smith. El a fost surprins într-o fotografie, care a devenit virală imediat ce a ajuns pe internet. În fotografie, Smith, bărbat de culoare, apare alături de un bărbat alb, membru al unei grupări extremiste – conform tricoului cu mesaj rasist pe care îl purta –, ajutându-l să urce scările.

Smith a declarat ulterior că este surprins de felul în care lumea a reacţionat la fotografia respectivă și speră să fie un catalizator pentru oameni, care să îi ajute să treacă peste ură și violenţă. Într-o altă declaraţie, a precizat că imaginea „arată cine suntem noi, în Carolina de Sud,” și reprezintă ideea că aplicarea legii se referă în primul rând la ajutorarea persoanelor, „indiferent de culoare pielii, naţionalitate sau credinţe”.

Fotografia a fost realizată chiar de purtătorul de cuvânt al guvernatorului Nikki Haley și povestea din spatele ei este că Smith îl conducea de la spate pe bărbatul respectiv, sus pe scări, la umbră, pentru a fi consultat de cadrele medicale de la faţa locului, după ce bărbatul stătuse prea mult timp în soare.

Foto: Flickr

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.