4 lucruri de interes miercuri, 19 februarie

12

Unul din patru americani nu știe că Pământul se învârte în jurul Soarelui * Protestanţii americani vor să împace viziunea creaţionistă și cea știinţifică asupra lumii * China reacţionează la raportul ONU despre atrocităţile din Coreea de Nord* Turiștii din Egipt, ameninţaţi cu moartea de militanţi islamiști.

La fiecare doi ani, Fundaţia Naţională pentru Știinţă realizează un raport despre cunoștinţele știinţifice ale oamenilor din diferite ţări. Anul acesta, raportul prezintă câteva statistici care arată că o mare parte a populaţiei nu știe pe ce lume trăiește. Mai precis, 26% dintre americani nu știu că Pământul se învârte în jurul Soarelui, procent depășit de India, unde 30% din populaţie a dat un răspuns greșit. Mai surprinzător e că media Uniunii Europene se clasează peste SUA și India, cu un procent de 34%.

Și chiar dacă noţiuni elementare de știinţă le sunt necunoscute majorităţii, știinţa le dă bătăi de cap celor care încearcă să o armonizeze cu credinţa. O asociaţie americană care se ocupă de dialogul pe teme știinţifice a anunţat rezultatele unui chestionar realizat pe un grup de 10.241 de persoane protestante și oameni cu activităţi în domenii știinţifice. 36% dintre oamenii de știinţă chestionaţi nu au niciun dubiu cu privire la existenţa lui Dumnezeu, iar 72% dintre oamenii de știinţă protestanţi cred că există modalităţi de a unifica cele două viziuni aparent distincte asupra lumii, pe care le vor dezbate în cadrul unor conferinţe ce vor avea loc pe parcursul acetui an. 

Și China dezbate raportul ONU care a relevat atrocităţile din Coreea de Nord și a adus propunerea ca acestea să fie judecate de Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Ministrul de externe chinez a declarat că aducerea în justiţie a problemelor referitoare la drepturile omului din Coreea de Nord nu ajută prea mult la rezolvarea efectivă a situaţiei, cu care se confruntă din ce în ce mai des și autorităţile chineze.

Regimul chinez este cunoscut, de asemenea, pentru încălcări repetate ale drepturilor omului, iar avertizarea comisiei ONU pentru China de a opri repatrierile refugiaţilor nord-coreeni care sunt trataţi ca imigranţi ilegali a deranjat și mai mult autorităţile.

În Egipt, membrii mișcării islamice Ansar Bayt al-Maqdis au, de asemenea, probleme cu străinii, în cazul acesta cu cei care vizitează ţara ca turiști. Membrii grupării au ameninţat că vor ucide turiștii care nu vor părăsi ţara până pe 20 februarie. Gruparea islamistă a ucis sute de politicieni și soldaţi de când armata l-a detronat pe Mohamed Morsi în luna iulie a anului trecut și a revendicat un atac sinucigaș care a avut loc duminică, 16 februarie, în care au murit doi turiști sud-coreeni. Ameninţările asupra populaţiei civile aduc o responsabilitate în plus autorităţilor egiptene, care se luptă deja cu probleme economice majore legate de instabilitatea politică.