Portretul deformat al femeii saudite

552

O informaţie tulburătoare, potrivit căreia o tânără saudită ar fi fost ucisă cu pietre de poliţia religioasă fiindcă avea cont pe Facebook a făcut înconjurul reţelei, revoltând și dezgustând utilizatori din diverse colţuri ale lumii, inclusiv România. Sursele știrii nu pot fi verificate, însă intuiţiile publicului larg despre abuzurile asupra femeii în Arabia Saudită au făcut ca informaţia să circule chiar și așa.

Tânăra Fatoum Al-Jaseem ar fi fost executată de un grup de extremiști islamici — militanţi ISIl (Statul Islamic din Irak si Levant) — după ce ar fi fost condamnată de un tribunal religios. Judecătorii ar fi decis că a avea un cont pe Facebook denotă un comportament imoral, iar pedeapsa este echivalentă celei pentru adulter, nota Agenţia de Presă Iraniană Fars.

La puţin timp după ce informaţia a devenit virală, au apărut și argumentele de dezminţire. Skeptical Science, de pildă, susţine hotărât că știrea este una falsă, parte a propagandei de război. Aceasta mai ales în absenţa unor dovezi care să susţină informaţiile ei. Dave Gable, editorialist al site-ului, le recomandă consumatorilor de informaţie online să își minţină o gândire critică.

Pentru publicul străin, din afara lumii arabe, gesturi extreme, precum cel amintit mai sus, sunt relativ ușor de asimilat, și puse pe seama diferenţelor culturale majore și ingrate dintre cele două lumi. Sub umbrela acestora poate intra o gamă variată de comportamente, unele chiar și abuzive, deși, în realitate, ele pot și sunt de multe ori false. Cum rămâne însă cu informaţiile reale? Ca de exemplu vestea recentă că mai multor femei le-a fost interzis să viziteze singure clinicile medicale, fiindcă nu erau însoţite de tutori bărbaţi. Comisia pentru Promovarea Virtuţii și Prevenirea Viciului (Haia), din Arabia Saudită, a fost, potrivit arabnews.com, responsabilă pentru acestă situaţie, după ce Consiliul Învăţătorilor a emis o fatwa (edict) care le interzice femeilor să fie consultate de medici bărbaţi, dacă femeile nu sunt însoţite de un tutore bărbat.

„Legea islamică nu le premite femeilor să vadă un doctor fără un tutore bărbat", a declarat Qais Al-Mubarak, memebru al Consiliului Învăţătorilor. „Prin legea islamică, femeilor le este interzis să își expună părţile corpului în faţa unui medic, mai ales în timpul unei nașteri. Această interdicţie nu vizează și urgenţele medicale. Jurisprudenţa islamică are și excepţii", a mai afăugat Al-Mubarak, citat de Arab News.

Însă veștile care vin din spaţiul saudit nu sunt întotdeauna marcate de nota aceasta discriminatorie în ochii unui occidental. Duminică, Gazeta Saudită, o publicaţie arabă în limba enegleză, a anunţat că va avea ca redactor-șef o femeie. Somayya Jabarti l-a înlocuit pe Khaled Almaeena, într-o mutare pe care ea însăși o califică într-un editorial drept „o spărtură în tavanul de sticlă, despre care sper că va i transformată într-o ușă". Jabarti susţine că și-a câștigat poziţia prin merite profesionale, ca jurnalist ambiţios și dedicat și promite să acţioneze astfel încât consecinţele faptelor ei „să se poată reflecta asupra femeilor saudite", cita BBC.

Jabarti este o excepţie în spaţiul saudit, unde cele mai multe femei nu lucrează. Statutul femeii saudite pune la grea încercare flexibilitatea culturală a occidentalului obișnuit. Nicio femeie saudită, indiferent de vârstă, nu are voie să circule fără un însoţitor de sex masculin. Sauditele nu au voie să voteze sau să fie alese în funcţii politice cu răspundere înaltă. Mai mult, Arabia Saudită este singura ţară din lume în care femeile nu au voie să conducă un autoturism.

Recent însă, filosofia reformistă a actualului monarh a lăsat să transpară efecte pozitive asupra femeilor din ţară. Cotidianul saudit Al-Yawm anunţa luni că femeile au voie să circule (recreaţional, nu pentru transport) cu bicicleta. Apoi, autorităţile saudite au acordat licenţă de funcţionare cluburilor sportive pentru femei, pentru prima dată în istorie. Decizia a venit la aproape un an de la decizia de a le permite sportivelor saudite să participe la Jocurile Olimpice de la Londra. Pentru occidentali, astfel de schimbări sunt apropieri minuscule de „normalitate". Pentru saudiţi ele sunt însă salturi uriașe de reformă.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.