Austria, campioana Europei la reciclat

40

Anual, aproape jumătate din deșeurile menajere ale Austriei sunt refolosite ca îngrășământ natural. Cu 40% din deșeuri, de la 8,3 milioane de locuitori, transformate în aproape 2 milioane de tone de compost, Austria este un model european la capitolul reciclarea deșeurilor, scrie Agerpres.

    Anual, aproape jumătate din deșeurile menajere ale Austriei sunt refolosite ca îngrășământ natural. Cu 40% din deșeuri, de la 8,3 milioane de locuitori, transformate în aproape 2 milioane de tone de compost, Austria este un model european la capitolul reciclarea deșeurilor, scrie Agerpres.    Secretul performanţei austriecilor stă în sistemul de sortare a deșeurilor, pe care Austria l-a implementat încă de acum douăzeci de ani. După trierea deșeurilor, aproximativ 550 de instalaţii de revalorificare a gunoiului în agricultură transformă reziduurile menajere în îngrășământ natural.

    Potrivit Oficiului Federal pentru Mediu din Austria, reciclarea nu este doar o responsabilitate asumată de stat, ci și una civilă. Aproximativ 1,5 milioane de tone de îngrășământ sunt produse de gospodăriile private și nu intră în statisticile oficiale care plasează Austria la loc de cinste printre ţările Europei.