În Anglia s-a mâncat carne de la o vită clonată

69

Un fermier din Marea Britanie a vândut pe piaţa alimentară carnea unui animal clonat, fără aprobarea autorităţilor. Conform Food Standards Association (FSA) este primul caz de acest gen semnalat în Anglia. Carnea vândută a provenit de la un taur şi a stârnit reacţii adverse printre englezi.

   

    În anul 2008, fermierul Steven Innes a cumpărat doi tauri născuţi din embrionii unei vaci clonate în SUA. Ambii tauri au fost sacrificaţi, dar numai carnea unuia dintre ei a fost comercializată pe piaţa alimentară, cealaltă fiind oprită înainte de a intra în circuit. Imediat după depistarea cazului, doi experţi au fost trimişi la Newmeadow Farm pentru cercetarea problemei.

    Fermierul a declarat pentru BBC că nu a făcut nimic greşit şi că animalul a avut autorizaţie pentru a fi comercializat. Şeful FSA, Tim Smith a spus că îngrijorările nu erau legate de siguranţă, ci de faptul că orice produs care urmează să intre pe piaţă are nevoie de aprobare, conform legii europene. El a adăugat că organizaţia nu poate preciza câţi alţi embrioni provenind de la animale clonate au fost importanţi până acum în Marea Britanie.

    Profesorul Hugh Pennington, expert în siguranţa alimentară de la Aberdeen University, a afirmat pentru BBC că „Oamenii sunt îngrijoraţi de joaca de-a Dumnezeu și alte chestiuni de felul acesta… mai mult decât de potenţialul pericol al respectivelor alimente." În anul 2008, în SUA s-a aprobat distribuirea şi consumarea produselor lactate şi a cărnii provenind de la animale clonate. Iar companiile biotehnologice americane clonează animale care dau cantităţi mari de carne şi lapte. În Europa, orice aliment, incluzând laptele, provenind de la un animal clonat trebuie să treacă printr-o serie de evaluări şi să primească autorizaţie înainte de a fi comercializat.