Catolicii din Austria părăsesc Biserica

84

Zeci de mii de catolici din Austria părăsesc anual Biserica, dezgustaţi de scandalurile privind abuzurile sexuale şi considerând că formele ierarhice ale Bisericii Catolice sunt învechite. Aproximativ 80.000 din cei 5,5 milioane de catolici din Austria ar putea părăsi Biserica în acest an, conform unor estimări ale liderului arhidiocezei din Viena. În 2009, 53.216 persoane au cerut ca numele lor să fie şterse din registrele de membri.

   

    „Scandalul abuzurilor a arătat că, din ce se vede, conducerea Bisericii nu mai este orientată în primul rând spre mesajul lui Iisus, ci mai degrabă spre propriile sale interese", a declarat Hans Peter Hurka, liderul organizaţiei laice „Noi suntem Biserica".

    Austria, care în secolele anterioare a fost unul dintre centrele importante ale catolicismului în mişcarea de rezistenţă împotriva Reformei protestante, îşi pierde azi credincioşii catolici. În ultimii ani, Biserica Catolică de aici a cunoscut puternice frământări interne ca parte a unui trend de secularizare, notează Associated Press.