Ce avantaje ai dacă renunţi la vicii

144

    Ţigările, băutura şi mâncarea nesănătoasă sunt trei dintre viciile care captează şi consumă societatea de astăzi, făcând victime mai ales printre adulţii tineri, de 30-45 de ani. Ziarul Gândul face o trecere în revistă a numeroaselor avantaje care rezultă din renunţarea cât mai devreme la aceste vicii.

    Renunţarea la fumat scade mult riscul apariţiei unui atac de cord, al instalării hipertensiunii sau a bolilor cardiace, mai ales dacă fumătorul reunţă la ţigări în tinereţe. Funcţiile plămânilor şi circulaţia sângelui se îmbunătăţesc considerabil, chiar de la trei luni de la ultima ţigară. După un an fără fumat, riscul dezvoltării unei boli de inimă scade cu 50%.

    Renunţarea la băutură are beneficii rapide asupra ficatului, deşi specialiştii avertizează că organismul afectat de alcool nu se mai poate reface în totalitate. Recuperarea ficatului este un proces îndelungat, spune carlos Tirado, drectorul unui centru de dezalcoolizare din SUA. "Îţi ajuţi ficatul printr-o dietă lipsită de grăsimi, bogată în fructe şi legume," conchide Tirado.

    Renunţarea la hrana nesănătoasă, care duce la apariţia obezităţii poate să scadă dramatic posibilitatea de a suferi un infarct sau de a dezvolta boli coronariene. Persoanele supraponderale care slăbesc îşi pot îmbunătăţi profilul colesterolului, ceea ce reduce riscul de a suferi rupturi ale arterelor, sau obturarea lor, care ar cauza infarct.