Ungaria se confruntă cu cel mai mare dezastru ecologic din istoria ţării

16

    Ungaria a declarat stare de urgenţă în trei districte din vestul ţării, după ce un şuvoi de reziduuri chimice, scurs dintr-un rezervor avariat al unei fabrici de aluminiu, a ucis trei persoane şi a rănit alte 120.

    Reziduurile caustice şi toxice, de culoare roşie, au inundat aproape şapte sate şi comune, inclusiv oraşul Devecser – unde adâncimea şuvoiului a fost de 2 metri. În urma accidentului, circa 700.000 de metri cubi de substanţă toxică s-au deversat la o distanţă de 150km de capitala Ungariei, Budapesta.

    Aproximativ 7.000 de oameni au fost afectaţi direct de dezastru. Nu mai puţin de 390 de persoane au fost evacuate şi alte 110 salvate din localităţile inundate, potrivit Directoratului Naţional Ungar pentru Gestiunea Dezastrelor, citat de Associated Press. Un efectiv de 500 de poliţişti şi soldaţi a fost detaşat pentru a interveni la faţa locului.

    Şase oameni au fost daţi dispăruţi în urma dezastrului pe care secretarul de stat pentru Ministerul Mediului, Zoltan Illes, l-a numit "cel mai mare accident chimic din istoria Ungariei."