Documente desecretizate: Bush plănuia atacarea Irakului încă din 2001 (Video)

41

Consilierii fostului preşedinte american George W. Bush s-au concentrat pe înlăturarea regimului lui Saddam Hussein imediat ce acesta a fost instaurat şi au discutat cum poate fi justificat un război împotriva Irakului la scurt timp după atacarea Afganistanului în 2001. Aceste informaţii au fost dezvăluite în urma desecretizării unor documente oficiale, în răspuns la o cerere făcută sub auspiciile actului Freedom of Information, transmite AFP.

   

    Potrivit documentelor publicate de Arhiva Naţională de Securitate, secretarul Apărării, Donald Rumsfeld a discutat despre invadarea Irakului şi urmărirea lui Osama bin Laden, la doar câteva ore după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. În decurs de o lună şi jumătate, oficialii Apărării au elaborat o listă cu mai multe motive pentru a justifica un potenţial atac împotriva Irakului.

    Rumsfeld enumeră aceste motive într-o circulară, care cuprinde justificări precum o posibilă acţiune militară irakiană asupra unei enclave protejate de forţele americane, descoperirea unor legături între Saddam Hussein şi atentatele de la 11 septembrie, recentele atacuri cu anthrax sau disputele regimului de la Bagdad cu inspectorii ONU.

    Aceleaşi motive au fost folosite în discursul secretarului de stat Colin Powell, ţinut în faţa Consiliului de Securitate al ONU, cu doar două luni înainte de război.

Sursa: TVR