Esenţiale azi, 10 iunie

47

Moldova: Curtea Constituţională l-a suspendat pe Igor Dodon şi a dizolvat Parlamentul

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, astăzi, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat. Pavel Filip a anunţat alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, și comisarul european Johannes Hahn au emis un comunicat în care scriu că UE este „pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic”.

Rezolvarea problemelor de alimentare cu energie din București și Ilfov ar putea dura și 10 ani

Rezolvarea problemelor de alimentare cu energie electrică ale regiunii metropolitane a Capitalei, care include și judeţul Ilfov și care formează cea mai concentrată zonă de consum de electricitate a ţării, prognozat să crească progresiv și în anii următori, ar putea dura și 10 ani, din cauza dificultăţii obţinerii terenurilor necesare derulării lucrărilor de întărire a reţelei electrice de transport, se arată într-un document al operatorului sistemului energetic naţional, Transelectrica, citat de profit.ro.

MAE consideră ilegale aşa-numitele „alegeri parlamentare” din Osetia de Sud

Ministerul Afacerilor Externe consideră ilegale şi lipsite de relevanţă sub raport politic şi juridic aşa-numitele “alegeri parlamentare” desfăşurate în regiunea separatistă Osetia de Sud la 9 iunie 2019, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Jurnalistul de investigaţii Ivan Golunov a fost plasat în arest la domiciliu, la Moscova

Jurnalistul rus de investigaţii Ivan Golunov a fost plasat în arest la domiciliu pentru două luni, fiind cercetat pentru trafic de droguri, în timp ce o instanţă din Moscova a respins cererea investigatorilor de reţinere. Avocatul lui Golunov, care este cunoscut pentru investigarea presupuselor fapte de corupţie din rândul autorităţilor de la Moscova, a declarat că bănuieşte că poliţia i-a plasat drogurile clientului său şi că Golunov a fost agresat fizic. Golunov le-a spus oamenilor prezenţi în instanţă în timpul unei pauze că a primit ameninţări în legătură cu o anchetă privind industria serviciilor funerare.

Qatarul face apel pentru o detensionare a relaţiilor dintre SUA şi Iran

Qatarul şi alte ţări au discutat atât cu Iranul cât, şi cu SUA despre o detensionare a situaţiei, a informat ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, făcând apel la ambele părţi să se întâlnească şi să găsească un compromis. Iranul a informat că Europa nu este în poziţia de a critica Teheranul pentru capacităţile sale militare şi a făcut apel la liderii europeni să readucă la normal legăturile comerciale cu Iranul în ciuda sancţiunilor SUA sau vor exista consecinţe.

Proteste masive în Hong Kong faţă de o lege privind extrădarea

Sute de mii de persoane au protestat în Hong Kong faţă de o lege privind extrădarea, despre care criticii susţin că va permite Chinei să persecute oponenţii săi politici din regiune. După șapte ore de marș, organizatorii au estimat că 1.030.000 de oameni au participat la eveniment. Un purtător de cuvânt al Poliţiei spune că Poliţia a estimat 240.000.

G20 a convenit să stabilească reguli comune pentru taxarea companiilor din sectorul digital

Miniștrii de finanţe din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii au convenit sâmbătă să stabilească reguli comune pentru eliminarea lacunelor legislative utilizate de companiile de tehnologie precum Facebook pentru a-și reduce taxele corporative, potrivit proiectului de comunicat obţinut de Reuters și citat de profit.ro.

Sute de persoane arestate în Kazahstan în timpul unor proteste faţă de rezultatele alegerilor

Poliţia din Kazahstan a arestat sute de persoane care protestau faţă de rezultatele alegerilor prezidenţiale. Protestatarii şi candidaţii din opoziţie susţin că alegerile de duminică nu au fost libere şi corecte. Poliţia a arestat sute de manifestanţi care cereau, paşnic, o boicotare a votului precum şi mai mulţi jurnalişti şi activişti.

Preşedintele Braziliei propune o monedă comună cu Argentina

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, ar dori ca ţara sa şi Argentina să aibă aceeaşi monedă, ceea ce ar putea frâna „aventurile socialiste” pe continent şi ar constitui un prim pas spre o uniune monetară sud-americană. Bolsonaro a făcut aceste afirmaţii la Rio de Janeiro, unde a subliniat în discuţiile cu preşedintele argentinian, Mauricio Macri, legăturile apropiate dintre cele două ţări.

La Atena se deschide prima moschee, după decenii

Autorităţile elene au anunţat că prima moschee din Atena se va deschide anul acesta, transmite Reuters. Deşi în alte părţi din Grecia există lăcaşe de cult musulmane, în capitală nu mai era oficial nicio moschee din 1833, când au fost alungaţi ocupanţii otomani. Construcţia în valoare de 850.000 de euro este în curs de finalizare. Fără cupolă, fără minaret, cu o formă rectangulară şi zugrăvită bej, fără ornamentele specifice altor locuri de rugăciune ale islamului, moscheea amplasată într-o fostă zonă industrială reprezintă totuşi o victorie mult aşteptată de musulmanii din Atena, apreciază Reuters.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.