Esenţiale azi, 10 septembrie

58

ANAF a restituit taxa auto tuturor contribuabililor

Ministerul Finanţelor Publice anunţă că a restituit, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, taxa auto pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu tuturor contribuabililor români care au depus documentaţii complete. Din 2017, ANAF a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse și aprobate.

UE şi Republica Moldova nu recunosc alegerile din Crimeea

Uniunea Europeană nu va recunoaşte rezultatele alegerilor regionale din Crimeea întrucât regiunea aparţine Ucrainei, nu Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. UE a impus sancţiuni la adresa Rusiei şi a populaţiei din Crimeea după anexarea de către Moscova, în 2014. De asemenea, Republica Moldova nu recunoaşte alegerile din Crimeea şi Sevastopol. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a transmis că „ţara noastră susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Regina a promulgat legea care interzice Brexitul fără acord

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a promulgat luni legea care îl împiedică pe premierul Boris Johnson să retragă ţara din Uniunea Europeană fără un acord. Acesta este ultimul pas în circuitul legislativ al acestei legi, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul britanic. Legea îl obligă pe Johnson să ceară o nouă amânare a Brexitului – de trei luni – în cazul în care nu reuşeşte să găsească un nou acord până la 19 octombrie. În opinia premierului, este vorba despre o „lege a capitulării“, pentru că, spune el, UE nu le va face concesii britanicilor ştiind că aceştia nu pot ieşi fără un acord. Johnson a apreciat că încă este posibilă încheierea unui nou acord pentru Brexit înaintea datei-limită de 31 octombrie.

Parlamentul britanic urmează să fie suspendat pe o perioadă de cinci săptămâni, începând cu luni seara, după ce deputaţii se vor pronunţa prin vot asupra unei moţiuni în care Guvernul îndeamnă la organizarea de alegeri legislative anticipate la 15 octombrie. Suspendarea va avea loc indiferent de rezultatul votului.

ONU cere anchete în cazul represiunii din Rusia

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut luni anchete asupra „recurgerii excesive” la forţă la Moscova în săptămânile precedente alegerilor regionale desfăşurate duminică. Circa 2.700 de persoane au fost arestate la Moscova în săptămânile precedente alegerilor de duminică, un scrutin încheiat prost pentru Vladimir Putin în capitala Rusiei. Este vorba de cea mai dură campanie de represiune dusă de autorităţile ruse împotriva unor protestatari de la manifestaţiile anti-Putin din 2011-2012. Protestele recente au fost declanşate de respingerea candidaţilor de opoziţie în alegerile pentru parlamentul Moscovei.

Înfrângere pentru partidul lui Putin la Moscova

Formaţiunea pro-Kremlin, Rusia Unită, a suferit o înfrângere usturătoare în scrutinul municipal desfăşurat duminică la Moscova, arată rezultatele parţiale. Partidul a pierdut aproape o treime din numărul de locuri în parlamentul regional de la Moscova, însă probabil va rămâne majoritar, obţinând aproximativ 26 din cele 45 de locuri. În condiţiile în care cei mai mulţi candidaţi ai opoziţiei au fost excluşi, politicieni comunişti, independenţi şi din partea unor partide mici au obţinut locuri în detrimentul formaţiunii de guvernământ. Partidul Comunist va obţine 13 locuri, în timp ce formaţiunile Yabloko şi O Rusie Justă vor lua fiecare câte 3 mandate la Moscova. Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, care înainte de alegeri a făcut apel la cetăţeni să îi aleagă pe cei mai promiţători dintre candidaţii care se opun partidului lui Putin, a catalogat rezultatul scrutinului drept „fantastic”. Totuși, candidaţii sprijiniţi de Kremlin au dominat alegerile în celelalte zone ale ţării.

Vreme extremă în Europa

În staţiunile montane din Alpii italieni a început deja ninsoarea. Meteorologii anunţaseră că un val de aer rece va ajunge în vestul Europei și va aduce precipitaţii abundente, furtuni cu descărcări electrice și chiar ninsori în zonele mai înalte. Valul de aer rece a afectat mai ales nordul Italiei, estul Franţei, Austria și Germania și o parte din ţările baltice. În sud-estul continentului, inclusiv în România, temperaturile sunt potrivite sau chiar peste normalul perioadei.

Arabia Saudită vrea să îmbogăţească uraniu pentru energie nucleară

Arabia Saudită își propune să îmbogăţească uraniu în viitor pentru alimentarea programului de energie nucleară pe care îl are în plan, a declarat luni noul ministru al energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman. Arabia Saudită a anunţat că vrea să recurgă la îmbogăţirea uraniului pentru a-și diversifica sursele de energie, dar acest proces deschide și posibilitatea folosirii în scop militar a materialului astfel obţinut. Obiectivul final al Riadului este să ajungă la ciclul complet al programului nuclear, inclusiv producerea și îmbogăţirea uraniului pentru combustibil. Licitaţia ar urma să aibă loc în 2020, iar firme din SUA, Rusia, Coreea de Sud, China și Franţa sunt implicate în discuţii preliminare.

Galileo, sistemul de navigaţie al UE, are 1 miliard de utilizatori

Galileo, sistemul de navigaţie prin satelit al Uniunii Europene, este folosit pe 1 miliard de telefoane inteligente la nivel mondial, anunţă Comisia Europeană. Sistemul a fost lansat în decembrie 2016 ca o alternativă europeană la sistemul american de navigaţie prin satelit și unde radio Navstar GPS. În afara serviciilor GPS, Galileo este folosit în cadrul serviciului de alertă de urgenţă eCall, devenit obligatoriu pentru toate autovehiculele noi omologate în UE. Din 2019, Galileo este integrat în tahografele digitale ale camioanelor – dispozitivele de înregistrare a vitezei și a distanţei. De asemenea, sistemul furnizează Serviciul de căutare și de salvare și un serviciu public reglementat în vederea sprijinirii autorităţilor în cazuri sensibile din punctul de vedere al securităţii.

Coreea de Nord este dispusă să reia negocierile cu SUA

Coreea de Nord a anunţat luni că este dispusă să reia la sfârșitul lui septembrie negocierile cu Statele Unite în domeniul nuclear, dar a avertizat că șansele unui acord ar putea dispărea dacă Washingtonul nu va avea o nouă abordare. Ministrul adjunct de externe, Choe Son-hui, a afirmat că Phenianul vrea să aibă „discuţii cuprinzătoare” cu Statele Unite la sfârșitul lunii septembrie. Duminică, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că speră la o revenire la discuţiile cu Coreea de Nord pentru denuclearizare în următoarele zile sau săptămâni. Coreea de Nord a cerut ca Pompeo să fie înlocuit cu o persoană „mai matură” în echipa negociatorilor americani, în timp ce a lăudat relaţia creată între Kim și Trump în cele trei întâlniri dintre cei doi care au avut loc începând din iunie 2018.

Mii de elevi au protestat în Hong Kong

Mii de elevi au format lanţuri umane în afara şcolilor din Hong Kong, luni, pentru a-şi arăta solidaritatea cu reformele democratice, după încă un weekend de proteste violente în regiunea semi-autonomă din China. Manifestaţiile paşnice au avut loc după ce guvernul din Hong Kong a condamnat „comportamentul ilegal al protestatarilor” şi a avertizat Statele Unite să nu se amestece în conflict. Mii de manifestanţi au susţinut, duminică, un marş paşnic către Consulatul Statelor Unite pentru a le cere ajutorul oficialilor de la Washington, dar ulterior au izbucnit violenţe, după ce protestatarii au vandalizat staţiile de metrou, au provocat incendii şi au blocat circulaţia rutieră, autorităţile fiind nevoite să folosească gaze lacrimogene. Protestatarii i-au cerut ajutorul preşedintelui american şi l-au rugat să „fie alături de Hong Kong”.