Esenţiale azi, 11 septembrie

81

Diaspora se poate înscrie la prezidenţiale până miercuri

Miercuri este ultima zi în care alegătorii din diaspora se mai pot înscrie la o secţie din străinătate sau pentru votul prin corespondenţă la prezidenţiale, însă există posibilitatea ca Guvernul să prelungească acest termen în următoarea ședinţă de la Palatul Victoria. Aproape 30.000 de alegători s-au înscris pentru votul prin corespondenţă, iar aproape 32.000 s-au înscris la o secţie de vot din străinătate. Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a făcut marţi apel la Guvern și la Autoritatea Electorală să aprobe prelungirea termenului de înregistrare, arătând că în ultimele zile s-a intensificat ritmul de înregistrare.

Opt din zece gospodării rurale sunt încălzite cu lemne

În România, 85% din gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu lemne. Mulţi săteni preferă să cumpere fără factură de la diverşi furnizori. Lemnul rămâne un combustibil scump, preţurile la producător fiind cu 50% mai mari decât acum 3 ani, chiar dacă silvicultorii reușesc să acopere necesarul populaţiei. Problema este că mult combustibil se irosește din cauza sobelor vechi, cu randament cuprins între 20 şi 40 la sută. Consiliul Concurenţei a recomandat Guvernului să gândească un program prin care să-i ajute pe oameni să-şi înlocuiască sobele vechi cu unele mai eficiente.

Demisiile miniștrilor mediului și energiei blochează plata salariilor

Aproape 4.200 de angajaţi din Ministerul Mediului și din agenţiile care ţin de această instituţie, precum și aproximativ 200 de angajaţi de la Energie nu și-au primit, marţi, salariile, din cauza demisiei celor doi miniștri. La începtul lunii septembrie, miniștrii de la Mediu și de la Energie, Graţiela Gavrilescu și Anton Anton, au demisionat din funcţie după ce partidul din care fac parte, ALDE, a decis să se retragă din coaliţia de guvernare.

Au fost semnate contractele pentru Catalogul Electronic şi Biblioteca Virtuală

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), alături de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Educaţiei Naţionale, au anunţat, marţi, semnarea contractelor de finanţare pentru două proiecte majore de digitalizare în domeniul educaţiei: „Catalogul Electronic” şi „Biblioteca Virtuală”, în valoare de aproximativ 98 de milioane de euro. „Catalogul Electronic” va reprezenta o platformă online utilizată de conducerea şcolilor, de profesori, elevi și părinţi, creând o responsabilizare a tuturor părţilor implicate, prin accesul la informaţiile privind evaluarea şi absenteismul elevilor. „Biblioteca Virtuală” va fi o platformă digitală cu resurse educaţionale deschise, în special pentru gimnaziu, facilitându-se accesul la manuale electronice și la alte resurse educaţionale, precum jocuri sau materiale auxiliare. Proiectul presupune, de asemenea, dotarea a 5.400 de şcoli gimnaziale cu câte un kit multimedia.

A început producţia primului tractor 100% românesc

IRUM Reghin a început producţia de serie a primului tractor 100% românesc, conceput și construit de inginerii societăţii, lansat în toamna anului trecut, la 15 ani de la dispariţia producţiei de tractoare din România. Tractorul agricol românesc a fost conceput în primul centru de cercetare-dezvoltare pentru utilaje agricole și forestiere din România, iFOR, inaugurat în septembrie 2015 la IRUM, în urma unei investiţii de aproape 12 milioane de lei. IRUM Reghin a fost fondată în 1953 și a devenit societate cu capital complet privat în anul 1999.

Polonia crește salariul minim pe economie la 1.000 de dolari până în 2023

Guvernul de la Varșovia a anunţat că va majora salariul minim pe economie până la 4.000 de zloţi în 2023, echivalentul a 1.000 de dolari, premierul Mateusz Morawiecki anunţând „sfârșitul erei forţei de muncă ieftine”. Nivelul este cu 78% mai mare decât actualul salariu minim. Economia de 586 de miliarde de dolari a Poloniei se bazează, însă, pe forţa de lucru ieftină. Anunţul a provocat îngrijorare printre economiști, care au avertizat că angajatorii nu vor putea susţine noile majorări. Polonia este singura ţară din Uniunea Europeană care a avut creștere economică în perioada crizei din 2009-2010. Aceasta a stopat privatizările, iar companiile sale de stat se dezvoltă puternic.

Papa Francisc: „Nu mi-e frică de schismă”

Papa Francisc i-a acuzat pe criticii săi că îl atacă pe la spate și a afirmat că nu îi este teamă de posibilitatea ca Biserica Catolică să treacă printr-o schismă. Într-o declaraţie dată după vizita sa în Africa, papa a abordat chestiunea legată de criticile clericilor conservatori la adresa sa, oameni care nu vor „binele Bisericii”, ci le pasă numai de „schimbarea papilor, schimbarea stilurilor, crearea unei schisme”, a spus Francisc. Aceasta este prima dată când pontiful vorbește deschis despre posibilitatea unei schisme a Bisericii. Unii lideri catolici, mai ales americani, l-au acuzat pe Francisc de diluarea credinţei și i-au cerut cedarea poziţiei. În principal, clericii sunt nemulţumiţi de acţiunile luate de papa Francis în vederea permisiunii acordate catolicilor divorţaţi și recăsătoriţi de a se împărtăși. Papa a sugerat că ideologia politică îi orbește pe criticii săi.

Reprezentant SUA: Un acord între Belgrad și Priștina este posibil

​Reprezentantul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Matthew Palmer, a declarat că este convins că Belgradul și Priștina pot ajunge la un acord. El a mai spus că SUA va sprijini acel guvern de la Priștina care va fi angajat în dialogul cu Belgradul și că Rusia dorește ca în Balcanii de Vest să existe un climat de neîncredere și neliniște. Palmer s-a arătat încrezător în posibilitatea ca Macedonia de Nord să devină al 30-lea stat NATO în luna decembrie și este convins că puterea și opoziţia din Muntenegru vor ajunge la un acord referitor la condiţiile în care se vor organiza alegerile din 2020.

Investiţiile în AI ajung la 100 de miliarde de dolari în 2023

Companii din întreaga lume continuă să investească puternic în proiecte care utilizează softuri și platforme cu inteligenţă artificială (AI), astfel încât cheltuielile globale cu sisteme AI vor ajunge la 97,9 miliarde de dolari în 2023, de peste două ori și jumătate faţă de cei 37,5 miliarde de dolari care vor fi cheltuiţi în 2019. Creșterea anuală va avea o rată de 28,4% în 2018-2023, potrivit unui studiu. Industriile cu cele mai mari investiţii în sisteme AI sunt cele de retail şi bancare. Alte industrii care vor face investiţii semnificative în sistemele AI  în această perioadă includ producţia, asistenţa medicală și servicii profesionale. Cea mai rapidă creștere a cheltuielilor va veni din industria mass-media și de la instituţiile de stat.

Mexicul vrea să impoziteze Netflix, Apple, Spotify și Amazon Prime

Introducerea unui impozit pe vânzări de către Mexic pentru afacerile digitale care furnizează servicii audio sau video ar putea genera venituri în valoare de aproximativ 3,6 miliarde de pesos (185 de milioane de dolari) pe an, potrivit declaraţiilor de marţi ale unui înalt oficial, membru al partidului aflat la guvernare. Ministerul de Finanţe negociază perceperea unor taxe din partea afacerilor online, iar Mișcarea pentru Regenerare Naţională (MORENA), a președintelui Andres Manuel Lopez Obrador, a trimis un proiect de lege către Congres, pentru a introduce această taxă. „În mod esenţial, este vorba despre Netflix, Apple, Spotify, Amazon Prime”, a afirmat Ricardo Monreal, liderul din Senat al MORENA. Mexico City are mai mulţi utilizatori ai Spotify decât orice alt oraș.