Esenţiale azi, 11 octombrie

80

Guvernul Dăncilă, demis

Guvernul României condus de Viorica Dăncilă a fost demis în urma moţiunii de cenzură de joi, cu 238 de voturi „pentru”. Partidul Social Democrat pleacă de la guvernare la mai mult de 7 ani de când a preluat puterea, tot în urma unei moţiuni de cenzură, în mai 2012. Astăzi, începând cu ora 11, preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări cu partidele politice pentru desemnarea unui nou premier. PSD nu se va prezenta la consultări. PNL a propus 10 măsuri care trebuie luate de noul guvern. Printre ele se află desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, abrogarea Legii recursului compensatoriu, eliminarea supraaccizei la combustibil, desfiinţarea pensiilor speciale cu excepţia pensiilor cadrelor militare și alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Deficitul comercial al României, la peste 10 miliarde de euro

Deficitul comercial al României a avansat cu 20,8% în primele opt luni, la 10,85 de miliarde de euro. În primele opt luni din 2018, deficitul comercial a fost de 8,98 de miliarde de euro. Exporturile au însumat 45,75 miliarde euro, iar importurile au însumat 56,6 miliarde euro. Astfel, în primele opt luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, exporturile au crescut cu 1,7%, iar importurile, cu 4,8%.

Miliarde de dolari pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei

Franţa găzduiește la Lyon o conferinţă a Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei, ce reuneşte peste 700 de participanţi și își propune să strângă anul acesta cel puţin 14 miliarde de dolari pentru eradicarea celor trei maladii până în jurul anului 2030. După Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Canada, Franţa, care este al doilea contributor la acest fond global, ar urma să anunţe la rândul ei o mărire a contribuţiei sale financiare. Miliardarul american Bill Gates, principalul donator privat al Fondului, a anunţat că va creşte donaţiile de la 600 la 700 de milioane de dolari.

Zeci de morţi și răniţi în urma ofensivei turce în Siria

Un soldat turc a fost ucis şi alţi 3 au fost răniţi în cadrul ofensivei Ankarei împotriva miliţiilor kurde din Siria. Șapte civili turci au murit şi aproximativ 70 au fost răniţi de proiectilele kurde. Cel puţin 29 de combatanţi din cadrul forţelor kurde şi 10 civili au fost ucişi. Un înalt responsabil american a afirmat joi că ofensiva nu a încălcat „linia roşie” trasată de președintele american, care ar include „o epurare etnică”, precum şi „lovituri aeriene sau terestre la întâmplare asupra populaţiei civile”. Cei 5 membri ai UE din Consiliul de Securitate ONU au cerut Ankarei încetarea luptelor. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat că îi va lăsa pe cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni să plece către Europa dacă UE va considera atacurile din nordul Siriei drept „o ocupaţie”. SUA și Rusia au blocat o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU care condamna atacurile Turciei din nordul Siriei. Norvegia, membră NATO, a suspendat exportul de arme către Ankara. Şi Finlanda a anunţat că nu va mai exporta arme către Turcia. Preşedintele SUA a cerut diplomaţiei americane să încerce o mediere a conflictului.

Președintele Ucrainei a ţinut cea mai lungă conferinţă de presă din istorie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ţinut joi o conferinţă de presă care a durat mai mult de nouă ore, cea mai lungă din istorie. Recordul anterior a fost deţinut de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cu o conferinţă de presă care a durat mai mult de şapte ore. Preşedintele ucrainean a abordat mai multe subiecte, precum conflictul din estul Ucrainei, relaţiile cu Rusia sau convorbirea sa telefonică cu preşedintele american, Donald Trump.

Tokyo s-ar putea confrunta cu cele mai mari ploi din ultimii 60 de ani

O puternică furtună care a dus deja la perturbarea Marelui Premiu de Formula 1 şi a Campionatului Mondial de Rugby ar putea provoca cele mai însemnate precipitaţii şi vânturi înregistrate în capitala japoneză în ultimii 60 de ani, precum şi haos în transporturi. Taifunul Hagibis urmează să atingă sâmbătă uscatul pe insula Honshu, la o lună după ce un alt taifun a distrus sau avariat 30.000 de locuinţe şi a cauzat pene masive de curent.

Petrolier iranian, lovit de rachete saudite

Un petrolier iranian aflat la circa 100 km de coasta saudită a fost lovit de două rachete lansate din orașul-port Jeddah. Incidentul, în care nu a fost rănită nicio persoană, a dus la o deversare de petrol în Marea Roșie.

Hotelurile din California nu vor mai folosi recipiente din plastic

Hotelurile din California nu vor mai putea folosi recipiente din plastic, pentru șampon și alte cosmetice, începând cu 2023. Peste 500.000 de camere de hotel există în statul american.

Singapore interzice publicitatea la băuturile cu zahăr

Singapore devine primul stat din lume care interzice publicitatea la băuturile ce conţin zahăr. Reclamele la astfel de băuturi nu vor mai putea rula la TV, în print, în online, inclusiv în social media și pe panouri.

Marea Britanie a deschis prima clinică pentru dependenţii de jocuri

Prima clinică pentru tratarea dependenţei de jocuri a fost deschisă în Marea Britanie. Aceasta se adresează tinerilor cu vârste între 13 și 25 de ani și include consultaţii prin Skype pentru cei care nu pot veni în persoană pentru o consultaţie.