Esenţiale azi, 10 octombrie

63

Banca Mondială revizuiește pozitiv prognoza de creștere a economiei românești

Banca Mondială a revizuit puternic în urcare prognoza de creștere a economiei românești pentru acest an, la 4,2%. Estimările anterioare, publicate în luna iunie, indicau un avans de 3,6% pentru PIB-ul României în 2019.

Turcia a lansat ofensiva împotriva kurzilor din Siria

Militarii turci şi aliaţii lor sirieni au pătruns miercuri seara în nord-estul Siriei, lansând ofensiva terestră asupra luptătorilor kurzi, într-o operaţiune condamnată de statele occidentale. Cel puţin 15 persoane, dintre care 8 civili, au fost ucise miercuri și 40, rănite. Forţele conduse de kurzi au anunţat că au respins atacul la sol al turcilor în orașul Tal Abyad. A fost bombardată și o închisoare în care sunt deţinuţi militanţi ai organizaţiei Stat Islamic.

Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat speranţa că Turcia va acţiona în mod „raţional” şi pe cât de „uman” posibil. „Dacă o face într-un mod injust, va plăti un preţ economic enorm. Le voi distruge economia”, a avertizat Trump. Turcia a informat Consiliul de Securitate al ONU că operaţiunea sa militară va fi „proporţională, măsurată şi responsabilă” și că „operaţiunea va avea drept ţinte doar teroriştii”. Doi senatori americani au propus sancţionarea Turciei în cazul în care aceasta nu îşi retrage armata din Siria, prin îngheţarea bunurilor de pe teritoriul SUA ale celor mai înalţi lideri turci și ale oricărei entităţi străine care ar vinde arme Ankarei.

Statele Unite nu au dat undă verde Turciei să invadeze Siria, a declarat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo. Şeful diplomaţiei americane a adăugat însă că Ankara are „preocupări legitime de securitate” şi că preşedintele Donald Trump a luat decizia de a-i îndepărta pe soldaţii americani din calea pericolului. De asemenea, Pompeo a respins îngrijorările cu privire la reînvierea grupării Stat Islamic în Siria.

Doi morţi și doi răniţi după un atac antisemit la Halle

Două persoane au murit și două au fost grav rănite miercuri într-un atac armat ce a vizat o sinagogă şi un restaurant turc în orașul german Halle. O grenadă a fost lansată într-un cimitir evreiesc din apropiere. Incidentele armate s-au produs în ziua de Yom Kippur, cea mai sfântă din anul iudaic. Presupusul autor al atentatului a transmis înregistrarea atacului pe internet.

UE: Marea Britanie trebuie să facă mai multe concesii pentru un acord

Uniunea Europeană i-a transmis premierului britanic, Boris Johnson, că trebuie să facă mai multe concesii dacă vrea să ajungă la un acord de Brexit în ultimul moment. După ce Downing Street a transmis că o înţelegere este imposibilă din cauză că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a făcut cereri inacceptabile, UE l-a acuzat pe Johnson că „joacă un joc stupid de a da vina pe altcineva”. Cancelarul german și președintele francez se vor întâlni duminică pentru a discuta înainte de summitul UE din 17-18 octombrie.

Rusia are o unitate specială pentru destabilizarea statelor europene

Preşedintele rus are la dispoziţie o unitate specială, până de curând necunoscută serviciilor secrete occidentale, care are drept principală misiune acţiuni de destabilizare în state europene, scrie The New York Times. Prima campanie a avut loc în Republica Moldova, fiind urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria, de o lovitură de stat în Muntenegru și de încercarea de asasinare a unui spion rus în Marea Britanie. Oficialii de securitate occidentali spun că operaţiunile fac parte dintr-o campanie coordonată de destabilizare a Europei, executată de o unitate de elită din cadrul serviciilor de informaţii ruse, numită Unitatea 29155, care funcţionează de cel puţin un deceniu.

Tunisia: Candidatul la prezidenţiale iese din închisoare înaintea scrutinului

Candidatul la alegerile prezidenţiale din Tunisia, magnatul media Nabil Karoui, a fost întâmpinat ca un erou miercuri seara la ieşirea din închisoare, cu doar 4 zile înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, în care se va confrunta cu juristul independent Kais Saied. Karoui a fost arestat pe 23 august, cu zece zile înaintea începerii campaniei electorale, o arestare pe care a calificat-o ca fiind de natură politică. Curtea de casaţie a decis miercuri eliberarea sa, deși el continuă să fie inculpat pentru fraudă fiscală şi spălare de bani.

California limitează creșterea chiriilor

Guvernatorul statului California a semnat legea care limitează, pentru următorii 10 ani, creșterea anuală a chiriei la 5% plus procentul inflaţiei. California este al treilea stat american ce adoptă o astfel de lege, după New York și Oregon.

Școlile din Florida își înarmează profesorii

Școlile din șapte districte ale statului Florida își vor înarma profesorii, după ce o lege care permite acest lucru a fost adoptată. Profesorii care vor purta arme trebuie să se ofere voluntar și să urmeze instruiri specifice.

Singapore este cea mai competitivă economie din lume

Singapore a depășit SUA și este considerată de Forumul Economic Mondial cea mai competitivă economie din lume. Infrastructura superioară și stabilitatea financiară au inclinat balanţa în favoarea micului stat asiatic.

Au fost descoperiţi încă 20 de sateliţi ai lui Saturn

Douăzeci de noi sateliţi naturali au fost descoperiţi în jurul planetei Saturn. The Carnegie Institution for Science organizează un concurs pentru stabilirea numelor celor 20 de sateliţi. Cu 82 de sateliţi naturali, Saturn depășește Jupiter, care are 79.