Esenţiale azi, 14 mai

44

Inflaţia a crescut cu 4% din 2018

Preţurile de consum în luna aprilie 2019, comparativ cu luna aprilie 2018, au crescut cu 4,1%. Inflaţia anuală a fost în luna aprilie de 4,1%. Faţă de aprilie 2018, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 4,98%, ale mărfurilor nealimentare, cu 3,66%, iar preţurile servicilor, cu 3,83%. La legume, preţurile au crescut cu 21,5%; la cartofi, cu 32,33%; la citrice, cu 13%; la carburanţi, cu 5,56%; la tutun şi ţigări, cu 4,67%; la energie termică, cu 3,30%; la servicii poştale, cu 5,59%; la telefonie, cu 4,84%.

Comisia Europeană, pregătită să sancţioneze din nou România

Comisia Europeană a anunţat luni că va declanșa „fără întârziere” Cadrul UE pentru Statul de Drept, dacă intră în vigoare modificările aduse Codului Penal. Procedura, care precede activarea Articolului 7, este mai drastică decât Mecanismul de Cooperare și Verificare. Comisia a transmis că nu va ezita să recurgă şi la procedura de infringement. Printre prevederile controversate adoptate de Parlament se numără: reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor, abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu, reducerea pedepselor pentru fapte comise în exerciţiul funcţiei publice, precum abuzul în serviciu.

Clienţii WhatsApp, spionaţi din cauza unei breșe de securitate

O vulnerabilitate a aplicaţiei WhatsApp a făcut posibilă instalarea unui software de supraveghere pe telefoanele utilizatorilor. Reprezentanţii aplicaţiei au declarat că atacul a avut ca ţintă un „număr precis” de utilizatori și a fost orchestrat de „un actor cibernetic avansat”. Atacul a fost iniţiat de o firmă de securitate israeliană. WhatsApp și-a îndemnat luni utilizatorii să facă update pentru a fi în siguranţă. Atacatorii au utilizat funcţia de apelare vocală a aplicaţiei pentru a suna victima. Chiar dacă apelul nu era preluat, software-ul de supraveghere era instalat, iar apelul dispărea la scurt timp din istoric.

Apelurile telefonice în UE se ieftinesc

Un nou tarif maxim se va aplica din 15 mai la apelurile şi SMS-urile internaţionale efectuate în interiorul Uniunii Europene, iar operatorii de telecomunicaţii vor trebui să informeze consumatorii cu privire la noile tarife. Clienţii europeni care vor efectua un apel în alt stat din UE vor plăti maximum 19 cenţi pe minut (plus TVA) şi 6 cenţi pe SMS (plus TVA), a anunţat luni Comisia Europeană. Tariful maxim al apelurilor este plafonat numai pentru clienţii privaţi.

Preocupările europenilor înainte de alegeri

Jumătate dintre europenii cu vârstă de vot consideră că alegerile din 26 mai sunt cruciale pentru viitorul Uniunii Europene și 61% cred că este un lucru bun că ţara lor este membră a Uniunii. Cele mai importante trei provocări pentru Uniune sunt considerate de respondenţi imigraţia extraeuropeană, schimbarea climei şi pacea/securitatea. Aproape jumătate (46%) se opun primirii de noi refugiaţi. (Totuși, în Germania mai mulţi cetăţeni sunt pro – 41% – decât contra – 34%). Un sfert dintre votanţi preferă mişcările politice de tip populist, partidele extremiste câștigând o largă adeziune populară. Oameni politici precum Marine le Pen (Franţa) nu se sfiesc să anunţe decesul Uniunii Europene. Analiștii spun că 2019 este anul care poate salva proiectul european sau care, dimpotrivă, poate să însemne sfârşitul Uniunii aşa cum o ştim. 

Reuniune a Consiliului de Securitate ONU privind Venezuela

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reunește astăzi, pentru prima dată la solicitarea europenilor, pentru a discuta despre situaţia din Venezuela, unde opoziţia se apropie de armata americană după ce nu a reuşit să zdruncine sprijinul militarilor pentru Nicolas Maduro. Juan Guaido, liderul opoziţiei venezuelene, a cerut recent sprijinul Comandamentului american pentru America de Sud. După revolta eşuată de la 30 aprilie şi ofensiva puterii împotriva „trădătorilor”, situaţia pare să se fi schimbat în favoarea autorităţilor.

Viktor Orban, primit cu braţele deschise la Casa Albă

Președintele american, Donald Trump, l-a primit luni la Casa Albă pe premierul Ungariei, Viktor Orban. Într-o conferinţă de presă comună, Trump a afirmat că discuţiile purtate au fost despre NATO și comerţ și l-a lăudat pe Orban, afirmând că premierul este respectat în întreaga Europă și că a menţinut Ungaria în siguranţă. Vizita oficialului este controversată, oameni politici americani afirmând că Orban a erodat democraţia în Ungaria. Vizita premierului în SUA va marca „sfârşitul unui deceniu de izolare diplomatică a Ungariei”, apreciază fosta ambasadoare a SUA la Budapesta, April Foley.

Marina turcă începe exerciţii militare în trei mări

Marina militară a Turciei a demarat luni unele dintre cele mai ample exerciţii navale ale acestei ţări, care vor avea loc până pe 25 mai în Marea Mediterană, Marea Egee şi Marea Neagră. La ele participă 131 de nave de luptă, 57 de avioane, 33 de elicoptere şi 25.900 de militari. Vor fi testate sisteme de armament, artilerie navală, fregate, submarine, drone şi lansatoare multiple de rachete. Unităţile vor executa exerciţii strategice şi operaţionale pe baza unor scenarii de criză şi situaţii de război, precum şi de dezastre naturale.

Cehii protestează împotriva ministrului justiţiei

Mii de cehi au manifestat din nou luni la Praga împotriva noului ministru controversat al justiţiei, despre care spun că ar putea frâna urmărirea judiciară la adresa premierului Andrej Babis, inculpat pentru deturnarea a 2 milioane de euro din subvenţii europene. Circa 20.000 de persoane s-au adunat în Praga, pentru a treia săptămână consecutivă, şi alte câteva mii, la Brno. Marie Benesova a fost numită ministru la 30 aprilie de preşedintele Milos Zeman, fiind o colaboratoare de lungă durată a acestuia. Zeman este favorabil lui Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, care riscă până la 10 ani de închisoare.

Trump cere 1,6 miliarde de dolari pentru NASA

Administraţia Trump a cerut luni Congresului creșterea bugetului alocat pentru NASA cu 1,6 miliarde de dolari, ca un avans pentru îndeplinirea obiectivului asumat de a retrimite americani pe suprafaţa Lunii, până în 2024. Creșterea propusă ar aduce nivelul cheltuielilor agenţiei la 22,6 miliarde de dolari pentru anul 2020. Planul iniţial era ca NASA să trimită o navă cu echipaj uman pe suprafaţa Lunii până în 2028, însă data a fost revizuită.